weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého v Liberecké ulici v Jablonném v Podještědí

Na soukromém pozemku za plotem u čp. 143 v Liberecké ulici v Jablonném v Podještědí stojí socha svatého Jana Nepomuckého.

Socha není kulturní památkou, info o ní je ke čtení na tomto webu ->

Podstavec památky je trojdílný. Na soklu je postaven relativně drobný čtyřboký dřík s esovitě prohnutými stěnami. Na přední stěně se vyjímá kartuš ukončená korunkou. Německy psaný text v kartuši je špatně čitelný. Dřík je ukončen drobnou římsou.

Na dříku je usazena hlavice, která je o hodně širší než samotný dřík. Zakončena je běžným nástavcem. Socha světce je ztvárněna obvyklým způsobem. V pravé ruce drží sv. Jan krucifix.

Na webu Lužických hor je o soše jen zmínka s tím, že pochází z roku 1733. Zda určeno z chronogramu na kartuši, nebo odkud je údaj vyčten, nemám tušení.

Socha poněkud zvláštní. Proti výše zmíněné obří hlavici nad dříkem vypadá velmi subtilně, při pohledu zblízka pak poněkud neuměle, a hlavě víc než poškozená. Nejvíc povrchově – mechy, lišejníky, loupající se povrchová krusta. Pod úrovní kolen je znatelná spára, socha byla zřejmě přeražena na kusy. Stejně tak byla asi ulomena hlava, která působí dojmem, že na svém místě drží jen dobrou vůlí – velký kus hrtanu visí vysloveně na vlásku. Sv. Jan krom krucifixu drží v pravačce také ratolest. Ta je na rozdíl od kříže zřejmě celá – krucifixu chybí části vodorovného břevna (a tudíž Kristovi ruce, jedna od lokte, druhá celá). Prostě bída.

Series Navigation<< Socha odpočívajícího Krista v Jablonném v PodještědíSocha sv. Vincence Ferrerského u baziliky minor v Jablonném v Podještědí >>
Tagy