weby pro nejsevernější čechy

Kudlichův pomník v Úštěku

Na Mírovém náměstí v Úštěku u kostela sv. Petra a Pavla stojí netradiční pomník, věnovaný rakouskému poslanci Hansi Kudlichovi (25. října 1823 Úvalno – Lobenstein ve Slezsku, Rakousko – 11. listopadu 1917 Hoboken, USA).

Městský web je stručný:

Původně zde stál pomník rakouského císaře Josefa II. Později byla jeho socha stržena a nahrazena pluhem na počest poslance rakouského parlamentu Hanse Kudlicha, který se významnou měrou zasloužil o zrušení nevolnictví.

Žádné datum, žádní tvůrci, žádní donátoři či inspirátoři pomníku, žádné vysvětlení, proč zrovna takový pomník. O trochu více podrobností lze nalézt na webu, věnovanému Hansi Kudlichovi:

Původně zde byl postaven v roce 1881 pomník rakouského císaře Josefa II. Poté co byla po první světové válce socha císaře z podstavce stržena, byl na místě v roce 1924 na počest poslance vídeňského parlamentu Hanse Kudlicha vystaven pluh. Pomník byl odhalen 17. 08. 1924. Díky jeho zákonodárné iniciativě byly v revolučním roce 1848 parlamentem zrušeny poslední zbytky nevolnictví a robotní povinnost sedláků. Pomník v Úštěku na Mírovém náměstí byl v roce 2000 restaurován.

Víc ani ťuk.

Series Navigation<< Pomník Franze Wilhelma Tippmanna v Božím DaruSocha sv. Jana Nepomuckého v Úštěku >>
Tagy