weby pro nejsevernější čechy

Socha Teplický Špalek v zámecké zahradě v Teplicích

V západní části zámecké zahrady v Teplicích směrem k hlavnímu silničnímu průtahu městem je umístěna dřevěná socha Teplický Špalek.

Stojí. Zatím. Z pukliny na pravém boku vypadává ztrouchnivělé dřevo…

Na soše cedulka:

„Teplický Špalek“
vznikl jako poděkování
partě kluků, která Teplice
proslavila po celém
Československu
Autor: Mejla 10. prosince 2015
Za podpory Statutárního města Teplice

iDnes:

11. prosince 2015 – Baskytarista skupiny Kabát Milan Špalek má v rodných Teplicích sochu. Skulpturu vážící 1 200 kilogramů vyřezával její autor Milan Svoboda od července z topolu černého. Dílo s názvem Teplický Špalek stojí v Zámeckém parku a odhalil ho sám muzikant ve čtvrtek, kdy slavil 49. narozeniny.

„Dvě motorové pily jsem na ní oddělal. A jedny záda,“ řekl k půlroční práci na soše Milan Svoboda.

Zpočátku přitom vůbec nebylo jasné, jaký tvar umělec masivu vdechne. Že se z díla stane pocta kapelníkovi a hlavnímu textaři Kabátů, byla trochu shoda okolností.

„Dostal jsem zadání, že to má být ‚teplický špalek‘. Proč tedy ne s velkým ‚Š‘?“ směje se autor sochy.

Podobné je to s výslednou podobou ztvárněného hudebníka. „Původně měl držet kytaru v jiné poloze, ale uvnitř dřeva jsem narazil na zapomenutou kramli, tak jsem musel plány změnit,“ přiblížil Svoboda.

Slavnostního odhalení sochy na západní straně Zámeckého parku se ve čtvrtek večer zúčastnili kromě Milana Špalka i další členové slavné teplické skupiny, která nedávno získala už 10. Českého slavíka.

„Nemůže s námi být jen Pepa Vojtek, který má představení v Praze,“ poznamenal organizátor akce Antonín Moravec.

Odhalení sochy pokračovalo koncertem, v němž různí tepličtí muzikanti hráli vybrané skladby Kabátů.

Teplický Deník:

12.12.2015 – Duchovní otec skupiny Kabát, baskytarista a textař Milan Špalek, má od čtvrtka v Zámecké zahradě v Teplicích dřevěnou sochu s názvem Teplický Špalek.

Odhalit mu ji pomohli v den jeho 49. narozenin parťáci z kapely, která proslavila Teplice po celé republice. „Škoda jen, že nemohl přijet Pepa Vojtek, který má představení v Praze,“ litoval organizátor celé akce Antonín Moravec.

Sochu vyřezával z topolu černého její autor Míla Svoboda od července a z původně teplického špalku nakonec vznikl Teplický Špalek jako hold kapelníkovi slavné teplické skupiny, která před pár dny získala už 10. Českého slavíka. Po slavnostním odhalení sochy následoval malý koncert s názvem „Pod Teplickým Kabátem“, kdy si kluci z Kabátu společně s publikem poslechli, jak znějí jejich písničky v podání jiných muzikantů.

Series Navigation<< Busta Ludwiga van Beethovena v zámecké zahradě v TeplicíchSocha dívky v parku u sídliště v Opavské ulici v Teplicích >>
Tagy