weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Antonína Paduánského v Měrunicích

Na křížení místních komunikací u můstku přes Lužický potok v Měrunicích stojí socha svatého Antonína Paduánského.

Socha není kulturní památkou, což bohužel znamená, že o ní není nikde k nalezení ani slovo. Výše soklu nestačila na zařazení mezi světecké sloupy, takže nepomohou ani mé oblíbené encyklopedie.

Překvapuje umístění tohoto světce u mostku. Nicméně zcela zdecimovaný reliéf na spodní části soklu patří světci očekávanému, o čemž svědčí i sporý pozůstatek nápisu pod reliéfem „S IOHANE?? // ??NOR??“.

Kolem sochy moderní kovový nízký plůtek. V něm na trávě stojí podstavec obdélného půdorysu s vykrojenými rohy, mírně projmutý směrem vzhůru, s římsou a zkosenou horní hranou. Na čelní straně dlouhá prasklina od levého rohu, na pravé straně dokonce část povrchové vrstvy kamene chybí. Následuje tělo podstavce, mající na bocích mohutné voluty, které jsou zjevně opraveny. Ovšem tak, že použitá hmota je přetažena na čelní i zadní stranu soklu, čímž ho částečně poškodila a na zadní straně překryla část nápisu. Starší fotografie ukazují reliéf svatého Jana Nepomuckého ještě celkem rozeznatelný, aktuálně je z něho v podstatě jen torzo (kupodivu je zachováno pět hvězd svatozáře). Výše zmíněný nápis je částečně opravou zamazán a nelze ho přečíst, hmota je nanesena i v pravém spodním rohu v části reliéfu, praská a odděluje se od původního kamene. Z téže hmoty je vytvarován i rám kolem reliéfu, v horní části rozpraskaný na několika místech a na pravé hraně odpadávající. Zadní část je v ještě horším stavu. Na soklu je mírně vystupující panel s rytým textem, jehož části podlehly taktéž zamazání opravnou hmotou, která na mnoha místech praská. Z nápisu jsem (bez záruky) rozluštil následující:

GOTT
VND DEN HEILIGEN
ANTONI ZV EHREN
HAT LASSEN AVE
??CHTEN LVD??LLA
?OWACKIN DEN
OCTOBER
1765

Na podstavci masivní, široce přesahující hlavice, tvořená několika směrem vzhůru se rozšiřujícími římsami. Na vrchní, porostlé mechy a lišejníky, stojí další sokl, nižší, s širší patkou, po stranách volutová křídla. Nad lištou v horní části podstavec sochy svatého Antonína Paduánského s Ježíškem na ruce. Socha vypadá velmi naivně, až neumětelsky. Postava světce ještě jakž takž, pravá noha mírně vpředu, hladké řeholní roucho se širokými rukávy a kapucí, přepásané provazem (pod Ježíškem vystupuje oblouk a konec provazu s uzly). Na levé ruce světce (spíše před ní) sedí Ježíšek se zkříženýma nohama, mající v rukách otevřenou knihu (hřbetem k sobě, rozevřenými stranami ven). Pravou rukou ho Antonín přidržuje za levé chodidlo. Výrazy obličejů jsou spíš karikaturou, než standardní barokní sochou.

Series Navigation<< Pamětní deska Karla Eckardta na kostele svatého Stanislava v MěrunicíchSocha žáby u vodní nádrže na návsi v Červeném Újezdu u Hrobčic >>
Tagy