weby pro nejsevernější čechy

Socha Universum z cyklu Cesta života v Radouni

V parčíku ve středu obce Radouň stojí skupina soch z cyklu Cesta života. Pátá z nich nese název Universum.

V roce 2010 byly v parku pokáceny „letité“ jasany. Do parku na místa, kde rostly, se navrátily zpět v podobě sousoší a příběhu „Cesta životem – podej mi ruku, podám ti svou“. Autorem příběhu a myšlenky využití pokácených jasanů byla paní Hana Havířová a „Radouňské baby“. Sochy zhotovil řezbář David Fiala. Projekt byl realizován za finanční podpory města Štětí. Slavnostní odhalení sousoší se konalo dne 5. listopadu 2011.

Sochy mají symbolizovat životní cyklus – pouť od narození přes dospívání až k smrti. Sochy vznikaly přímo v obci Radouň. Práci řezbáře tak mohli sledovat i místní občané, se kterými David Fiala hovořil i o konečném umístění soch. Skulptury nakonec budou symbolicky stát na místě, odkud pochází dřevo využité k jejich vzniku. Díla budou volně k vidění pro všechny návštěvníky obce. S jejich životností by podle řezbáře Davida Fialy neměl být problém. Jasanové dřevo vydrží při dobré údržbě spoustu let.

O historii vzniku soch informuje na místě tabule, na níž jsou i rozkresleny návrhy jednotlivých soch, které se ale ne vždy naplno shodují s tím, co skutečně na palouku stojí.

První čtyři sochy jasně vyjadřovaly životní cyklus. Po Smrti se už dostáváme kamsi do metafyziky. Snad vesmír, snad životní prostor. Dvě propletená chapadla, svírající na konci kouli. Zeměkouli?

Series Navigation<< Socha Souznění z cyklu Cesta života v RadouniSocha Smrt z cyklu Cesta života v Radouni >>
Tagy