weby pro nejsevernější čechy

Socha Josefa Švejka na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou

Na vyvýšené terase před Městským úřadem na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou sedí na lavičce Josef Švejk s pejskem po boku.

Tak trochu recese – poděkování Jaroslavu Haškovi, že se ve své knize o Kralupech zmínil:

Josef Švejk / válečný veterán, čekající / na kralupského drogistu Vaňka…
Vděční občané města / přejí věčnou slábu / románu Jaroslava Haška / „Osud dobrého vojáka Švejka / za světové válka“
„Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup.“
Tuto románovou větou, / díky překladům do desítek cizích jazyků, / bylo rozšířeno povědomí o našem městě / po celém světě…

A socha doplněná kovovým exkrementem s mouchou u nohy lavičky.

Z netu:

V Kralupech nad Vltavou je přímo před městským úřadem na Palackého náměstí bronzová socha Josefa Švejka. Zpodobňuje hlavní postavu díla Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Autorem sochy je sochař Albert Králiček. Autorem grafického návrhu je malíř a ilustrátor Karel Zeman z Jeviněvsi. Civilní socha je podobná filmovému představiteli Rudolfu Hrušínskému. Rozesmátý bronzový Josef Švejk má na koleni stájového pinče a u nohou psí hovínko. Kralupy asi mají jedinou plastiku psího hovínka na světě.

Ne náhodou sedí Švejk od roku 2017 na kralupském náměstí a dívá se k drogerii. Kralupy jsou v Haškových Osudech dobrého vojáka Švejka několikrát zmíněny. Památná je věta: “Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup.“ Jaroslav Hašek se znal s kralupským drogistou Janem Vaňkem z časů 1. světové války, kdy byl Jan Vaněk účetním šikovatelem v rakousko-uherské armádě. Drogerie, dnes ne již Vaňkova, stojí na náměstí dodnes. Socha byla vyrobena díky iniciativě Spolku pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech, který zorganizoval veřejnou sbírku. Podařilo se vybrat 575.000 korun. To stačilo na všechny náklady spojené s výrobou sochy. Sbírka trvala dva a půl roku a přispěly v ní tisíce lidí.

Series Navigation<< Znaky partnerských měst na budově městského úřadu v Kralupech nad VltavouPamětní deska povodní 2002 na kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy