weby pro nejsevernější čechy

Zaniklé sochy u pramene Tří Svatých u Zákup

U silnice ze Zákup směrem na Kamenici u Kamenického potoka vytéká Pramen Tří Svatých, u něhož stávaly sochy tří svatých.

Na rozdíl od pramene (bývalého poutního místa), který stále funguje, po sochách zrovna moc nezbylo. Součástí areálu bývaly sochy sv. Antonína Paduánského, sv. Františka z Assisi a sv. Jana Nepomuckého. Dnes tu zbyly jen podstavce. Dva z nich jsou vzadu za prameništěm, na zídce u vyštěrkovaného prostranství. Před pískovcovými bloky, vyskládanými do oblouku, stojí na nízkých podstavcích kvádrové sokly s psaníčkovou ozdobou a na nich nepatrné zbytky soch, které neumožňují zjistit, kterým dvěma svatým mohly patřit. Zřejmě jedna ze soch stála na soklu, který je momentálně umístěný na zdi přímo nad pramenem. Odlišný podstavec s postranními volutami, který má na spodní hraně nápis 17 (J.A.P.) 09. Sochy byly údajně dva lokty vysoké.

Obec Kamenice po dlouhá léta udržovala tento pramen pod střechou. Později byla střecha porušena a zcela zničena, stejně tak i sochy, zejména při kácení stromů.

Series Navigation<< Pomník učitelů zákupské lesnické školy na vrcholu kopce u KamenicePomník Jiřího Žichlického u kaple sv. Huberta u Zákup >>
Tagy