weby pro nejsevernější čechy

Busta Antonína Dvořáka v ulici Jana Palacha v Kralupech nad Vltavou

Před budovou Dvořákova gymnázia a Střední odborné školy ekonomická v ulici Jana Palacha v Kralupech nad Vltavou stojí busta Antonína Dvořáka.
Příliš toho o připomínce hudebního skladatele, který se narodil v nedaleké Nelahozevsi, najít na první pohled nelze:

Autorem díla je sochař Ladislav Šaloun a současné umístění je datováno rokem 1958.

Ve Vlastivědném sborníku Kralupska z roku 2004 je uvedeno:

Busta Antonína Dvořáka byla odlita slévárnou B. Matějíčka v Praze-Vršovicích a před budovou gymnázia postavena v roce 1958. Odlita byla podle busty, kterou zhotovil v letech 1904–1905 akademický sochař Ladislav Šaloun (1870-1946). Busta stojí na kamenném podstavci z leštěné žuly vysokém 170 cm. Pomník byl postaven v září 1958 péčí Sdružení rodičů a přátel školy na počest Antonína Dvořáka, jehož jméno škola nese a jenž se narodil v nedaleké Nelahozevsi.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně:

V parku před Dvořákovým gymnáziem na kamenném podstavci z leštěné žuly o výšce 170 cm stojí bronzová busta z dílny ak. sochaře Ladislava Šalouna, ulita B. Matějíčkem. Pomník byl postaven v září 1958 péčí Sdružení rodičů a přátel školy na počest Antonína Dvořáka, jehož jméno škola nese.

A ještě z odborného webu o sochách:

Výška: 50 cm
Šířka: 30 cm
Hloubka: 28 cm
Výška podstavce je 170 cm
Materiál: mramor a bronz
Osazeno: 1958
Busta Antonína Dvořáka byla odlita slévárnou B. Matějíčka v Praze-Vršovicích podle modelu, který zhotovil v letech 1904–1905 akademický sochař Ladislav Šaloun. Před budovu gymnázia byla instalována péčí SRPŠ v roce 1958.

Trochu chybí info, zda existuje původní zmiňovaná busta z let 1904-5 a kde je případně umístěna…

Series Navigation<< Plastika Škola a praxe u základní školy v ulici Generála Klapálka v Kralupech nad VltavouSousoší Čtvero ročních období na Dvořákově náměstí v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy