weby pro nejsevernější čechy

Pomník Johanna Gottfrieda Seume u Císařských lázní v Teplicích

Na křižovatce ulic U Císařských lázní a Lipová v Teplicích stojí pomník s bustou Johanna Gottfrieda Seuma.

Johann Gottfried Seume (29. ledna 1763 Poserna – Lützen, Saské kurfiřtství – 13. června 1810 Teplice) byl německý spisovatel a básník.

V roce 1808 byl postižen vážným onemocněním ledvin a močového měchýře. Když se jeho stav trochu zlepšil, odjel do Výmaru k příteli Christophu Martinovi Wielandovi, který za něj podal druhou žádost o důchod. Seume doufal v uzdravení v lázních Teplice, půjčil si na léčení peníze a odjel společně s Christophem Augustem Tiedgeem. Zemřel deset dní po svém příjezdu. Byl pohřben v kapli Nalezení Svatého kříže v Teplicích.

Vedle busty na mohutném oploceném podstavci je tabule s obsáhlou informací, další na wiki ->

Info přímo o pomníku v „cizím“ jazyce zde:

O stavbě pomníku básníka nedaleko jeho hrobu se rozhodlo roku 1878 z podnětu mužského pěveckého sboru Teplitzer Liedertafel a městské rady. Bustu, která je zhotovená z bílého mramoru, navrhl teplický sochař Wilhelm Gerstner. Je umístěna na čtyřbokém podstavci, který navrhl ředitel tehdejší keramické školy Franz Laube. Pylon je umístěn na dvou kamenných stupních a ohraničuje ho kovaný kovový plot. Slavnostní odhalení pomníku se konalo 15. září 1895 u příležitosti 85. výročí básníkova úmrtí. Slavnostní řeč přednesl literární vědec a profesor August Saurer.

O samotném pomníku na odborném webu:

Pomník Johanna Gottfrieda Seumeho v Teplicích

Realizace: 1895 (slavnostní odhalení 15. září)

Materiál: laaský mramor, sokl je z teplického křemenného porfyru

Umístění: Teplice, park Seume (křižovatka ulic Lipová a U Císařských lázní)

Historie: Mramorová busta připomíná německého romantického básníka a spisovatele, který se v Teplicích léčil z těžké nemoci, které roku 1810 podlehl. Pochován je v hrobě, který se nachází vedle kaple Nalezení svatého Kříže, vzdálené několik desítek metrů od jeho pomníku.

O stavbě pomníku nedaleko básníkova hrobu se rozhodlo v roce 1878. Iniciátory byly městská rada a mužský pěvecký sbor Teplitzer Liedertafel. Pomník byl odhalen 15. září 1895. Slavnostní řeč pronesl literární vědec, vydavatel Euphorionu, prof. August Sauer. Autorem je teplický sochař Wilhelm Gerstner (1864 – 1927), sokl navrhl ředitel zdejší keramické školy Franz Laube.

Series Navigation<< Pomník židovské synagogy v TeplicíchSocha svatého Jana Nepomuckého v zámecké zahradě v Teplicích >>
Tagy