weby pro nejsevernější čechy

Plastika Brána snů u minigolfu v areálu Golf Clubu v Masarykově ulici v Liberci

Před areálem Golf Clubu pod Masarykovou ulicí v Liberci je v jihozápadním rohu travnaté plochy umístěna plastika Brána snů.

Celý areál je pod úrovní vozovky, z Masarykovy ulice se schází dolů po schodech. Podivná travnatá plocha před budovou bývala podle dostupných zdrojů minigolfem, dnes tu je k vidění v trávě jen pár betonových základů, které neznalému nenapoví, že nesly různé „akrobatické“ plochy minigolfu. V rohu trávníku je kamenná plastika ze dvou protilehlých kusů, obklopená několika koulemi či snad vejci.

Autorkou plastiky z roku 1969 je Eva Kmentová (6. 1. 1928 – 8. 4. 1980), materiál mušlový vápenec, rozměry: 210 × 270 cm, vejce cca 80 × 60 cm. Záznam v odborné databázi z roku 2016 uvádí „Dílo se nachází v dobrém stavu. Zjištěná poškození jsou dílčí – na povrchu kamene je zřejmé lokální biologické napadení (řasy). Skulptura byla v roce 2005 restaurována z iniciativy společnosti Spacium, o. p. s.

Plastika se na své místo dostala v rámci výstavy Socha a město ->

Uvolněná šedesátá léta byla inkubátorem z nějž vycházely svěží politické tendence, ale vyznačovala se i rozmachem ve sféře umělecké. Ještě před tím, než veškeré ideály skončily pod pásy tanků, byl v Liberci díky jedinečné rezonanci lidí z oblasti kultury a osvíceného vedení radnice odstartován projekt, který po kulturní stránce vyšvihl Liberec na úroveň světových metropolí.

Odvážná výstava nespoutaného umění ve veřejném prostoru s lakonickým názvem Socha a město, byla zahájena v červenci roku 1969. Po Liberci bylo rozeseto 46 skulptur a plastik. V plejádě umělců, jakými byli Olbram Zoubek, Vratislav Karel Novák, Aleš Veselý a další, byla i Eva Kmentová, která předvedla svůj skoro až surrealistický objekt Brána snů. Dílo nalezlo své místo v kontrastu současné a staré architektury – mezi Lázněmi, Muzeem a pavilonem F LVT od architekta Miroslava Masáka. Sekundovala mu kineticky pojatá Motýlí křídla od Jiřího Nováka.

V roce 2019 byla plastika zničena vandaly ->

24. ledna 2019 – Brána snů po 50 letech padla. Cennou sochu zničil vandal, shodli se experti. Významná socha Brána snů stojí od roku 1969 v parku poblíž Severočeského muzea v Liberci. Odborníci hledají cestu, jak ji opravit. Zničení díla vyšetřují policisté.

Sochu Brána snů umístila uznávaná autorka Eva Kmentová do parku mezi muzeem a lázněmi při prestižní výstavě Socha a město. Zkraje letošního roku plastika, kterou před lety chtěli prohlásit za kulturní památku, přišla o jeden ze dvou sloupů. Podle odborníků bránu poničil vandal a škoda může být až sto tisíc korun.

„Ta síla, která musela být vyvinuta, aby se to takhle vyvrátilo, byla extrémní. Asi měl někdo nějaký zájem na tom, aby to spadlo,“ soudí památkář Petr Freiwillig.

Jeden ze dvou sloupů, na které sochařka použila mušlový vápenec, se převrátil a před dopadem ještě rozlomil na několik kusů.

Podle Freiwilliga tvoří Brána snů sousedící s dílem Motýlí křídla nejhodnotnější místo, které tu z výstavy Socha a město zbylo. „Eva Kmentová s autorem křídel Jiřím Novákem úzce spolupracovala a prostor vybrali společně. I vzhledem k umístění na atraktivním pozemku vedle významných staveb patří obě díla k nejlepším věcem moderního sochařství, co v Liberci jsou.“

Socha patří městu, které teď řeší, jak ji vrátit do původního stavu. „Požádali jsme technické služby, aby rozbité části odvezly do svého areálu. Tam je prozatím uskladnily, než sochu opravíme. Chceme tak zabránit tomu, aby se s ní nestalo něco horšího nebo aby něco nezmizelo,“ popisuje nejbližší budoucnost sochy vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru Lucie Sládková. Na sochu vznikl v roce 2006 znalecký posudek, podle něj by oprava měla přijít na 80 až 100 tisíc.

„V současné chvíli řešíme i nástřel od restaurátora, který by nám měl vyčíslit přesnou částku opravy a jakým stylem to opravit,“ přibližuje Sládková. Právě samotná oprava by pro restaurátory mohla být největší problém.

„Pro nás je to zajímavé z metodického hlediska. Máme vypracovaných mnoho postupů, jak restaurovat a opravovat rozmlácené pískovcové sochy svatých, ale u těchto novějších soch moc postupů není,“ vysvětluje Freiwillig a zároveň připomíná, že socha sice leží v památkové zóně, ale sama památkou není. „V minulosti byl návrh prohlásit sochu za kulturní památku, ale skončilo to na ministerstvu kultury.“

Pád Brány snů zasáhl i Spolek za estetiku veřejného prostoru, který oživuje pozapomenuté paměti Liberce. „Zřejmě se stala terčem vandalů. Koukal jsem na armaturu a je ohnutá. Takže to není tak, že by to uhnilo a spadlo. Vypadá to, jako by se do toho někdo opřel,“ soudí předseda spolku Jindřich Gubiš.

Upozorňuje na skutečnost, že zatímco po několik desetiletí tvořila socha společnost prodejně koberců v pavilonu LVT, v současnosti kolem ní míří lidé do dvou restaurací a jednoho klubu, kde bývá především o víkendových nocích živo. Gubiš se bojí toho, jaký osud poničený sloup čeká. „Já jsem vždycky skeptický, když se něco někam odveze. To je podle mě začátek konce, protože jakmile se něco dá do depozitu a odloží se, tak to pak dopadá tak, že si toho nikdo nevšímá.“

Zda sochu skutečně poničil vandal, nyní vyšetřuje policie. „K poškození sochy mělo dojít mezi 31. prosincem loňského roku a 7. lednem letošního roku,“ říká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie podezřívá neznámého pachatele z poškození cizí věci.

Ještě v roce 2019 byla plastika opravena ->

21. 6. 2019 – Bránu snů slavné sochařky Evy Kmentové poškodili neznámí vandalové loni v zimě. „Jeden z pilířů převrátili tak nešťastně, že spadl na kamenné „vejce“ a následkem pádu došlo k rozlomení pilíře na několik částí,“ vysvětlila mluvčí. Vzhledem k náročnosti restaurování plastiky provedl opravu akademický sochař Jan Vích s kolegou Oldřichem Hnětýnkou. Celá oprava objektu stála 108 000 korun.

 

Series Navigation<< Plastika Motýlí křídla u minigolfu v areálu Golf Clubu v Masarykově ulici v LiberciSocha Sedící čert před Oblastní galerií v Masarykově ulici v Liberci >>
Tagy