weby pro nejsevernější čechy

Samperův obrázek u Milštejna

Na trase červené turistické značky mezi zříceninou hradu Milštejn a údolní nádrží Naděje je u cesty pověšena deska, nazývaná Samperův obrázek.

Jak je na první pohled vidět, o obrázek se nejedná, historie pamětního místa však není úplně jednoduchá a současná podoba na původní obrázek už jen odkazuje.

Informací je dost – web o Lužických horách:

Samperův obrázek býval ještě před 2. světovou válkou zavěšen na jednom ze starých smrků po pravé straně lesní cesty, vedoucí od zříceniny hradu Milštejna na Kobylu, asi 600 m severozápadně od hradní skály. Na plechu malovaný obrázek Sv. Trojice doplňoval veršovaný popis neštěstí, které se v přilehlém lese stalo v roce 1819. Dřevorubec Franz Samper tu tehdy se svými dvěma syny kácel strom, při jehož pádu na zem se vymrštila volně ležící větev, a udeřila mladšího syna do prsou tak nešťastně, že ho na místě usmrtila.

Obrázek byl renovován 8. prosince 1832 a několikrát byl patrně obnovován i v pozdějších letech. Najdeme jej ještě v mapách ze 30. let 20. století, kdy se cesta podle něj nazývala „Bildweg“ (= Obrázková cesta), ale po 2. světové válce obrázek zanikl a nikdo jej už neobnovil. Až o mnoho let později se na jednom ze smrků u cesty objevila malá dřevěná tabulka s vyrytým Samperovým jménem, křížkem a letopočtem 1819. Další dřevěnou desku s jednoduchou kresbou neštěstí zavěsil někdo kolem roku 1998 na kmen vzrostlé douglasky, stojící u téže cesty asi o 300 m blíže k Milštejnu. Tato tabulka je čas od času obnovována, naposledy v roce 2015. A do třetice se Samper dočkal i krásné pamětní desky, kterou z dubového dřeva zhotovil truhlář Andreas Prescher z Grossschönau. Tato deska, na níž je uveden původní německý veršovaný text i s jeho českým překladem, byla 3. října 2004 umístěna na kmeni vzrostlého buku po levé straně červeně značené cesty, vedoucí od Milštejna k přehradě Naděje. Díky tomu se dávné neštěstí nějaký čas připomínalo hned na třech různých místech, vzdálených od sebe jen pár set metrů. To ovšem nijak zvlášť nevadilo, protože přesné místo, kde se to stalo, už stejně dávno nikdo nezná.

Od roku 2006 tu ale zůstaly už jen dva památníčky, protože tabulka se jménem ze smrku u Obrázkové cesty zmizela. O další změnu se 24. května 2010 postarala větrná smršť, která výrazně poškodila okolní lesy a mimo jiné vyvrátila i buk se Samperovým obrázkem u cesty k přehradě Naděje. Zničený obrázek obnovil Patrik Mataj z Jablonce nad Nisou a 6. května 2012 byl opět upevněn na jeden ze sousedních buků.

Web Spolku Drobné památky severních Čech:

Obrázek visí na vzrostlém buku, stojícím v nejvyšším místě lesní silničky, vedoucí od Milštejna k přehradě Naděje, po její levé straně.

Popis: Na dřevěné desce se stříškou je kříž a původní německý text „Betracht o Mensch, wie mir der Tod so unverhofft tut kommen, frisch und gesund, auch ohne Not, mir’s Leben hat genommen. Anno 1819 schnellt ein Baum ein’n Klippel in die Luft, und führt von dieser Erde Raum mich in die Totengruft. Franz Samper aus Hoffnung.“ s českým překladem: „Pomni člověče, že smrt přichází někdy znenadání. Jsi svěží, zdráv a dobře se ti vede, ona tě však zkosí bez váhání. LP 1819 když strom jsem tady kácel, jedno poleno se vymrštilo a ze světa do hrobu mě náhle sprovodilo. Franz Samper, Naděje.“

Historie:
Obrázek připomíná neštěstí z roku 1819: Dřevorubec Franz Samper tu se dvěma syny kácel strom, při jehož pádu na zem se vymrštila volně ležící větev a mladšího syna udeřila do prsou tak nešťastně, že ho na místě zabila.

Na plechu malovaný obrázek Sv. Trojice s veršovaným popisem neštěstí byl až do 2. světové války umístěn asi 600 m severozápadně od Milštejna při cestě na Kobylu. Po válce ale obrázek zanikl a teprve 3. října 2004 byla na vzrostlém buku u cesty nad Milštejnem osazena nová pamětní deska s původním německým textem a jeho českým překladem od truhláře Andrease Preschera z Grossschönau.

Dne 24. května 2010 byl buk s obrázkem vyvrácen větrnou smrští a poničená deska zůstala ležet pod kmenem stromu. Po jeho rozřezání byl obrázek lesními dělníky uvolněn a členové sdružení Jirka Kühn s Naďou Hrochovou jej odvezli k Mirkovi Pröllerovi, který zajistil opravu.

V sobotu 6. května 2012 pověsili členové sdružení Patrik Mataj, Míša Komersová a Jirka Kühn obnovený obrázek na jeden z buků u cesty.

Obnova obrázku, 2011-2012:

Dubová deska obrázku byla prasklá a samolepka s textem na ní byla v místě praskliny poškozená. Poničená byla také stříška a upevňovací sloupek pod obrázkem.

Nový obrázek byl zhotoven přesně podle původního, pouze nápisy byly provedeny tučnějším písmem. Původní stříška byla přebroušena, natřena olejovou lazurou a opatřena oplechováním, které je rovněž původní. Deska byla mořením barevně sjednocena se stříškou, takže je o něco tmavší a bílý text na ní je díky tomu výraznější. Důvodem moření byla také skutečnost, že dubové dřevo ve vlhkém prostředí zpravidla hodně ztmavne. Text byl natištěn syntetickou barvou a nakonec byla celá deska několikrát přelakována syntetickým lakem na dřevo. Zadní sloupek, spojující obrázek se stromem, byl vyroben ve stejném duchu jako ten původní, ale je trochu delší. U původního byly díry příliš blízko u okraje a proto docházelo k rychlejší hnilobě.

Nový obrázek zhotovil Patrik Mataj z Jablonce nad Nisou.

Series Navigation<< Kovová plastika (Lustr) v ulici Pískovec I v Kamenickém ŠenověSocha svatého Víta u kostela Povýšení svatého kříže v Údlicích >>
Tagy