weby pro nejsevernější čechy

Plastika Motýlí křídla u minigolfu v areálu Golf Clubu v Masarykově ulici v Liberci

Před areálem Golf Clubu pod Masarykovou ulicí v Liberci je v travnaté ploše nedaleko plastiky Brána snů umístěna další skulptura – Motýlí křídla.

Celý areál je pod úrovní vozovky, z Masarykovy ulice se schází dolů po schodech. Podivná travnatá plocha před budovou bývala podle dostupných zdrojů minigolfem, dnes tu je k vidění v trávě jen pár betonových základů, které neznalému nenapoví, že nesly různé „akrobatické“ plochy minigolfu. Takřka uprostřed trávníku se tyčí vzhůru pětice bílých sloupů, které na svých vrcholech nesou kinetické kovové motýly.

Autorem plastiky z roku 1969 je Jiří Novák (6. 11. 1922 – 19. 2. 2010), název variantně Křídla nebo Motýlí křídla, materiál laminát a kov, výška 550 cm.

Plastika se na své místo dostala v rámci výstavy Socha a město.

Uvolněná šedesátá léta byla inkubátorem z nějž vycházely svěží politické tendence, ale vyznačovala se i rozmachem ve sféře umělecké. Ještě před tím, než veškeré ideály skončily pod pásy tanků, byl v Liberci díky jedinečné rezonanci lidí z oblasti kultury a osvíceného vedení radnice odstartován projekt, který po kulturní stránce vyšvihl Liberec na úroveň světových metropolí.

Odvážná výstava nespoutaného umění ve veřejném prostoru s lakonickým názvem Socha a město, byla zahájena v červenci roku 1969. Po Liberci bylo rozeseto 46 skulptur a plastik. 

Větrná mobilní plastika Motýlí křídla vznikla pro legendární výstavu Socha a město, která v létě roku 1969 ovládla liberecké exteriéry. Komplementární doplněk Motýlích křídel tvořilo hmotná Brána snů Evy Kmentové – sestavená ze dvou vertikálních plošných útvarů doplněných vejčitými tvary rozloženými v trávě. V průhledu se pak tyčila Motýlí křídla – pět bílých organických laminátových výhonků na nichž jsou zakotveny křehké drátěné konstrukce křídel. Při mírném poryvu větru se křídla pomalu nezávisle na sobě pohybují. Motýlí křídla tvoří nejkřehčí a nejpoetičtější výběžek Novákovy tvorby. Jsou počátkem několikaleté spolupráce s Evou Kmentovou.

Obě plastiky Evy Kmentové a Jiřího Nováka byly vytvořeny přímo pro libereckou výstavu a jejich autoři si záměrně vybrali umístění, které spíše než městskému exteriéru odpovídá přírodnímu prostedí. Plastiky setrvaly na místě a roku 2005 byla Motýlí křídla péčí sdružení Spatium restaurována a funkční – mobilní zůstávají do dnešní doby.

V roce 2016: Zjištěná poškození jsou dílčí – na povrchu sloupových soklů jsou zřetelné jemné trhliny, povrchová úprava materiálu se místy odděluje. Viditelné jsou též stopy vandalismu (poškrábání).

Series Navigation<< Pamětní deska Ferdinanda Porscheho na budově Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy v LiberciPlastika Brána snů u minigolfu v areálu Golf Clubu v Masarykově ulici v Liberci >>
Tagy