weby pro nejsevernější čechy

Socha v Moravanské ulici v Dolních Zálezlech

Ve svahu nad Moravanskou ulicí v Dolních Zálezlech v trávě nad zdí stojí socha.

Lépe řečeno sousoší. Což nic nemění na faktu, že jaksi nevím, co o tomto artefaktu napsat. Nejde o památku, nejde o ní nic najít a působí velmi zvláštně. Ať už motivem, nebo provedením.

Asi jsem zatím srovnatelný motiv neviděl. Zřejmě nějaká pieta, ale spíš vypadající jak hřbitovní socha, než samostatně stojící statue v krajině. Nedokážu identifikovat, kdo by měl být kdo. Navíc postava, mající mužskou tvář, má na sobě dost žensky vypadající oblečení a poměrně nezúčastněný výraz. S výjimkou obou hlav navíc sochy nevypadají jak tesané z pískovce, ale spíš jak odlité z umělého kamene. To je ostatně případ i soklu – komplet celý vypadá jak právě vyšlý z kamenosochařské dílny, s výjimkou části čelního zrcadla, v němž jsou zbytky nečitelného nápisu.

V éře „stěhování“ sakrálních památek za hranice byla prý ukradena, ale po cca 2 letech zachycena na přechodu a vrácena po opravě na místo, jak jsem se dozvěděl na místě. Historickou hodnotu má prý ale socha pramalou.

Víc nevím.

Series Navigation<< Socha Ecce Homo v ulici Národní fronty v Dolních ZálezlechPomník Karla Eichlera v parku na Větruši v Ústí nad Labem >>
Tagy