weby pro nejsevernější čechy

Pomník hasičům z 11. září 2009 v New Yorku na Kampě u Karlova mostu v Praze

V ulici na Kampě pod Karlovým mostem v Praze je umístěn pomník hasičům z 11. září 2009 v New Yorku.

Pomníku věnovala a věnují pozornost média:

Český rozhlas

11. září 2010 – Pražané i turisté mohou v blízkosti Karlova mostu v Praze na Kampě uctít památku hasičů a záchranářů, kteří zahynuli při likvidování následků teroristických útoku 11. září 2001. Tehdy v New Yorku při záchranných pracích v budovách Světového obchodního centra zemřelo 343 příslušníků hasičských sborů a záchranářů.

Památník obětem z řad hasičů a záchranářů najdeme na Kampě, pod obloukem Karlova mostu. Dobrovolní hasiči doufají, že si obyvatelé i turisté najdou alespoň chvilku na uctění památky amerických hrdinů.

Pražský patriot

11. 9. 2022 – Zítra uplyne jednadvacet let od teroristických útoků v New Yorku a na dalších místech USA. Katastrofa sledovaná celým světem si nakonec vyžádala 2 997 obětí a mezi nimi 343 hasičů z dvou set newyorských jednotek. Na Kampě pod Karlovým mostem se bude konat pietní akt u pomníku hasičů a záchranářů. Akci už pojedenácté pořádá Sbor dobrovolných hasičů Praha 1.

„Vzhledem k tomu, že mnoho našich členů chová úctu k profesionalitě a hrdinství hasičů newyorského hasičského sboru, kteří zahynuli 11. září 2001, uhradili jsme v roce 2010 z prostředků vybraných mezi našimi členy zhotovení pomníku a pamětní desky, které tento den a jejich oběti připomínají,“ uvedl místostarosta SDHP1 Filip Dvořák, který bude pietní akt moderovat.

iDnes

11. září 2021 – Dvacáté výročí teroristických útoků na budovy Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku si připomínali v sobotu i lidé v Česku. V Praze na Kampě byl u památníku 343 newyorských hasičů, kteří 11. září 2001 zahynuli při záchranných pracích v troskách WTC, také newyorský hasič James Manahan. Podílel se tehdy na záchraně životů.

Kromě hasičů, kteří zahynuli přímo při zásahu, jich pak více než dvě stovky zemřelo na následky. „V následujících 20 letech se u více než 10 000 lidí pracujících v první linii projevila onemocnění a stovky z nich jim bohužel podlehly,“ řekl Manahan.

Pomník, který vznikl před deseti lety na Kampě, jej dojal, přestože jich viděl řadu zejména ve Spojených státech. Dojemné je podle něj vidět v evropském městě vyobrazení tradiční helmy newyorských hasičů, která je umístěna na vrchní části pomníku.

Praha

Ve středu 11. září 2013 v podvečer uctil první náměstek primátora Jiří Vávra památku 343 hasičů a záchranářů, kteří obětovali své životy za záchranu životů jiných. Pomník na Kampě, který vznikl na náklady členů Sboru dobrovolných hasičů Městské části Praha 1, byl odhalen 11. září 2010. O rok později na žulový monument přibyla hasičská přilba.

Z nejrůznějších střípků tak lze poskládat, že pomník vznikl v roce 2010 a v roce 2011 byl doplněn přilbou s číslem 114 (byť některé zdroje tvrdí, že ke slavnostnímu odhalení došlo právě až 11. září 2011).

Zde je asi nejúplnější info o dvojitém odhalení ->

15. září 2011 – Pomníček je sice malý, nenápadně umístěn v rohu pod Karlovým mostem, ale díky za něj! Má o to větší cenu, že byl pořízen dobrovolnými hasiči z Prahy 1. Byl odhalen už před rokem, 11.9.2010 a letos „znovuodhalen“, doplněn o hasičskou helmu, trávník nahrazen dlažbou a plotem, po celou noc je osvětlen.

Ať tak či onak – nikde k nalezení tvůrce, architekt, náklady či jakékoli podrobnosti. Kamenný blok, zasazený do dlažby na okraji cesty, má na čelní leštěné stěně dvojjazyčnou tabulku s nápisem: Hasič je člověk, který žije na světě dvakrát – pro sebe a pro druhé. A právě proto je život hasiče pravým příkladem správného pochopení lidského života. Věnováno památce 343 hasičů a záchranářů newyorského hasičského sboru, kteří položili své životy 11. září 2001. Nikdy nezapomeneme.

Na hrubě opracované horní ploše je položena výše zmiňovaná typická přilba.

Series Navigation<< Busta Zdeňka Wirtha v ulici U Sovových mlýnů na Kampě v PrazePomník Bedřicha Smetany na Novotného lávce v Praze >>
Tagy