weby pro nejsevernější čechy

Lavička svatého Ambrože u hřbitova v Lipové

Před hřbitovem v Lipové stojí dřevěná lavička svatého Ambrože.

Tedy takhle – je to má domněnka, že jde o svatého Ambrože. Jako o většině zdejších soch, plastik a laviček se nedá nic věrohodného najít, takže vycházím ze zobrazených atributů – metla, biskup, kniha, úl, včely. Proč zrovna on, proč zrovna tady, to nevím. Z dostupných panoramat z map (mapy.cz, Google) je ale vidět, že tu nebyla vždy, předcházely jí samostatné dřevěné plastiky. Hádám, že dopadly jako spousta jiných dřevěných „výrobků“ u nás a musely být zlikvidovány.


Vznikla při Lipovském dřeváku. Přesnější určení je obtížné, protože pokud se obecní noviny průběhu Dřeváků věnují, pak je to pouze stylem „Práce dřevosochařů opět začaly s předstihem, a tak jste mohli průběžně vidět práci na některých sochách. Všechny sochy byly samozřejmě k vidění přímo v sobotu na akci, kde vznikaly další přímo před návštěvníky.“  Ročník 2016 byl přímo lavičkám věnován, ale pokud jsem schopen najít něco na Rajčeti, tato lavička mezi vytvořenými nebyla. Na fotkách na Rajčeti jsou nějaké včely v roce 2019, ale vypadají zcela jinak. Odpovídající fotky jsou nakonec v jiném albu z téhož roku ->. Ovšem kdo je autor, to zjistit nedokážu.


Series Navigation<< Sloup Vesnice Ústeckého kraje roku 2019 a Vesnice roku 2019 před Obecním úřadem v LipovéSocha Čtenář v autobusové zastávce v Lipové >>
Tagy