weby pro nejsevernější čechy

Socha odpočívajícího Krista v Jablonném v Podještědí

V Jablonném v Podještědí v místní části Markvartice v ulici Potoční stojí socha odpočívajícího Krista (v některých pramenech označovaná jako Kristus po bičování).

Socha je kulturní památkou:

Pískovcová sochaZbičovaného odpočívajícího Krista se nalézá v Markvarticích (Markersdorf) po levé straně místní komunikace probíhající obcí proti proudu Panenského potoka k rybníku Markvart.Hranolový podstavec se skládá z profilované a odstupněné patky, středové části v rozích dekorované motivem volut a poměrně naddimenzované hlavice se zdůrazněnými rohy. Střední část podstavce nese na své čelní stěně nápis s písmeny zvýrazněnými černou barvou a pojednávající o době vzniku a donátorovi: “SALVATORI // VIRO DOLORVM // POSVIT // GEORGIVS // RICHTER//” (chronogram 1730). Hlavice podstavce nese jednou odstupněný hranolový sokl pro vlastní sochu na vrcholu. Čelní stěna tohoto soklu obsahuje dva otvory čtvercového tvaru zaslepené v současnosti filuňky (zřejmě otvory pro uchycení lampičky /?/.Vrcholová socha představuje sedícího Zbičovaného odpočívajícího Krista v podživotní velikosti obvyklého ikonografického typu. Kristus s bederní rouškou a pláštěm přehozeným přes ramena sedí s hlavou opřenou v pravé dlani. Levici má položenu na levém koleni. Kristus s trnovou korunou na hlavě svým pohledem míří k nebi. Socha nese stopy polychromních nátěrů, zvláště patrná je červeň pláště.

Nad sochou Krista se nalézá málokdy dochovaná (byť mladšího charakteru) ohýbaná krycí plechová stříška dekorovaná na čelní stěně plechovými vystříhávanými hvězdičkami. Stříška je osazena na železné tyči kruhového profilu upevněné na zádech Krista a na soklu dvojicí železných objímek osazených v kameni. V současnosti je statue mírně nakloněna. Rohy jsou částečně urážené, některá místa jsou doplněna novodobými tmely. Spárování statue je dožilé, povrch kamene abradován. Hvězdičky z plechové krycí stříšky jsou částečně zkorodované, stejně jako železná tyč a její úchyty. Nejzávažnější poruchou se zdá být roztržení sochy Krista pocházející pravděpodobně od středového čepu, tato diagonální trhlina je patrna na čelní, ale zvláště na zadní straně. Vzhledem k této skutečnosti je brzký restaurátorský zásah nutností.

K restaurování dle Památkového katalogu došlo v roce 2015, zprávu sepsali restaurátoři Václav Snížek a Ivan Tlášek. Socha je tudíž ve výborném stavu, polychromie pláště je jasně viditelná. Překvapí barevná odlišnost výše zmiňovaní masivní hlavice na soklu. A mne osobně zarazilo jednoduché a přesto kvalitní zpracování sochy. Nevím, zda je to vidět na fotkách, ale mezi pootevřenými rty Krista jsou vidět zuby!

Series Navigation<< Socha Panny Marie Immaculaty v Jablonném v PodještědíSocha svatého Jana Nepomuckého v Liberecké ulici v Jablonném v Podještědí >>
Tagy