weby pro nejsevernější čechy

Socha Krakonoše ve Smetanových sadech – Hořice

V Hořicích ve Smetanových sadech je soch celá řada, tou nejikoničtější z nich je ale asi Krakonoš z roku 1908.

Na počátku vzniku této slavné sochy byla kresba sochaře Ladislava Šalouna (1870 — 1946) k  pohádce Václava Tilleho „O Rýbrcoulovi“ ze sbírky „Sníh“, kterou vydaly Volné směry s ilustracemi tehdejších nejlepších umělců v roce 1902.

Skica zaujala odborného učitele Jana Kysela (1870 — 1923) natolik, že odcestoval za slavným mistrem a svým přítelem do Prahy a přesvědčil jej, aby vytvořil model Krakonoše. Následně byla na sochařsko-kamenické škole v dílně sochaře Karla Jozefa vytesána reprodukce sestávající z šesti kamenných bloků s krytými spárami, aby nerušily dojem celistvosti.

V roce 1908 byl „Krakonoš“ vystaven jako hlavní exponát hořické školy na Výstavě obchodní a živnostenské komory v Praze. Podle některých výkladů Ladislav Šaloun neztvárnil dobrého vládce hor, který zachránil děti v lese, ale zaklel do něj německého fabrikanta a Německý školní spolek, kteří spojenými silami lákají vystrašené české děti ke vstupu do německé školy.

Zajímavostí je, že sochu uhradilo a Hořicím věnovalo vídeňské C. a k. Ministerstvo kultu a vyučování.

V roce 2015 byla socha velmi šetrným způsobem restaurována Mgr. BcA. Petrem Gláserem tak, aby byla zachována patina tohoto pro Hořice charakteristického sochařského díla. Celou obnovu financovalo město Hořice a náklady činily necelých 50.000 Kč. Můžete porovnat na fotografiích – část z nich je z dubna 2013, část z léta 2020.

Series Navigation<< Portál nového hřbitova na vrchu svatého Gotharda – HořiceSochy na schodišti kostela sv. Mikuláše a sv. Alžběty v Chebu >>
Tagy