weby pro nejsevernější čechy

Plastika Můj tvar na Střeleckém ostrově v Litoměřicích

Na západním výběžku Střeleckého ostrova v Litoměřicích, který od zbytku souše odděluje Tyršův most, vznikla postupně exteriérová galerie soch, vytvořených během mezinárodního sochařského sympozia, konaného na místním Výstavišti. U cesty v trávě stojí plastika Můj tvar.

Pískovcový artefakt vznikl v roce 2013 v rámci třetího ročníku mezinárodního sochařského sympozia, autorem je Ron Meerts z Nizozemska.

Kniha Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice uvádí, že autor jezdil do Litoměřic od roku 1999, a zalíbilo se mu zde tak, že opustil vyučování na lyceu v Gorinchenu a usadil se ve městě trvale. Sice je především sochař, ale v době studií v Nizozemsku na umělecké akademii se zabýval také grafikou. Proto se účastnil pátého ročníku festivalu grafiky , kresby a fotografie Máchovy Litoměřice. O jeho sochách se vědělo, že  tvoří metodou čistého sváření. Díla tvořil z taveného svářecího drátu nebo z recyklovaných hliníkových plechovek. Skulptura z pískovcové homole vznikla v červnu 2013, na břehu Labe byla osazena v pátek 16. srpna téhož roku.

Series Navigation<< Plastika Sluneční hodiny na Střeleckém ostrově v LitoměřicíchPlastika Slovanský symbol na Střeleckém ostrově v Litoměřicích >>
Tagy