weby pro nejsevernější čechy

Památník Johanna Wolfganga Goetha na náměstí v Andělské Hoře

Na náměstí u kostela svatého archanděla Michaela v Andělské Hoře u Karlových Varů se nachází památník Johanna Wolfganga Goetha.

Památník tvoří deska s portrétem básníka, umístěná na velkém kameni. Na tomto místě je od roku 2014:

V roce 2014 (265. výročí narození Johanna Wolfganga Goetha) proběhl další z projektů karlovarského Rotary klubu. Projekt byl zaměřen na obnovu zmizelých pamětních desek připomínajících návštěvy J.W. Goetha na Karlovarsku. Karlovarští rotariáni ve spolupráci s obcí Andělská Hora, městem Nejdek a občanskými sdruženími Andělská Hora a Jde o Nejdek připravili slavnostní odhalení tří pamětních desek J.W. Goetha: na Andělské hoře (21.6.), v Nejdku (30.8.) a v pořadí třetí pamětní deska bude umístěna na pravém břehu řeky Ohře ve Svatošských skalách (27.9.).

Projekt podpořil hejtman Karlovarského kraje Paedr. Josef Novotný, na goethovských akcích se také podílejí Česko-německý fond budoucnosti a Rotary kluby v Annabergu a Weimaru.

Na infotabuli u pomníku je o něco více detailů:

Pamětní deska připomíná první z mnoha návštěv obce, hradu a skalního útvaru Andělské Hory Johannem Wolfgangem Goethem, které tu vykonal v letech 1786-1823. Zajímal se zde o geologický původ skalního útvaru a zaujala ho i krása krajiny se zříceninou, kterou zpodobnil na svých kresbách. Ve svém deníku vzpomíná návštěvu zdejšího městečka v den svých 37. narozenin, kdy až sem vyprovázel sasko-výmarského vévodu Karla Augusta při jeho odjezdu z lázní a na této vsi je přivítal houf vyšňořených selských děvčat a přednesl jednu z Goethových básní opěvujících karlovarský lázeňský život: „Je-li pak pravda, co se říká…“

Původní pamětní deska zhotovená podle kresby G. M. Krause a rytiny D. Chodowieckého byla umístěna na domě čp. 34 a zanikla zřejmě v souvislosti s požárem obce. Nová pamětní deska byla zhotovena nejdeckým výtvarníkem Heřmanem Koubou, který je autorem reliéfů na Nejdecké křížové cestě.

Series Navigation<< Pomník T. G. Masaryka v Rabštejně nad StřelouPamátník obětí neštěstí na dole Nelson 3. 1. 1934 v Oseku >>
Tagy