weby pro nejsevernější čechy

Keramické plastiky v atriu Magistrátu v Mostě

V atriu budovy Magistrátu v Mostě je otevřený prostor, jemuž dominuje zeleň, umístěná na kruhovém cosi, co zdobí skupina keramických artefaktů.

Kupodivu na to, jak slušně má město zmapována sochařská a umělecká díla na svém teritoriu, o tomto místě se nic moc najít nedá. Na specializovaných webech přece jen alespoň zmínka – autorem je keramik Milan Chlíbec (* 22. 4. 1933, Praha – † 16. 7. 2017, Praha), vytvořeno kolem roku 1980. Geometrické plastiky v atriu mosteckého Magistrátu byly restaurovány keramikem Milanem Žofkou v roce 2014. Zpráva o tom potvrdila mou domněnku, že celé místo bylo původně kašnou, která dnes zarůstá vegetací:

14. 11. 2014
Do atria magistrátu se tento týden vrátily opravené a zrekonstruované keramické prvky, jejichž tvůrcem je výtvarník Milan Chlíbec. Jejich opravou a následnou instalací byl se souhlasem autora pověřen keramik Milan Žofka. Uvnitř keramických prvků jsou umístěny trysky. Původně tedy měly sloužit k vyvěrání vody, která se měla shromažďovat ve žlabu, jenž se táhne napříč atriem. S jejich uvedením do provozu se však v současnosti nepočítá.

Series Navigation<< Gotická křtitelnice v atriu Magistrátu v MostěPlastika Ementál u Třídy Budovatelů u Tří sýrů v Mostě >>
Tagy