weby pro nejsevernější čechy

Socha Hérakla (Herkula) v zámecké zahradě v Liběchově

Součástí zámecké zahrady v Liběchově byla nejen parková úprava, ale i bohatá sochařská výzdoba, z níž toho moc nezbylo. Jednou z dochovaných soch je Hérakles (Herkules).

Zámek je sice kulturní památkou, sochy jsou ale jen zmíněny jako součást areálu bez bližších podrobností:

V parteru sochy od M. B. Brauna – Perseus, Zeus, Hermés, Heraklés, Afrodíté, z 20. let 18. stol.

V jiné části původního evidenčního listu památky je Braunovi přisuzován pouze Perseus, o ostatních sochách se píše jako o „řadě mytologických soch, které jsou dílem neznámého sochaře ze 2. čtvrtiny 18. století„.

Část soch ze seznamu je „ztracených“. Dále jsou evidovány ještě sochy jiných autorů. Což je ale bohužel asi tak všechno, co se dá dozvědět. Žádné detaily, žádné podrobnosti…

Na vysokém soklu v živém plotu stojí socha antického hrdiny, který má nakročenou pravou nohu vpřed a tělo v mírném záklonu. Pravou rukou se opírá o mohutný kyj, přes předloktí má přehozenu lví kožešinu, jejíž hlavu si přidržuje levačkou mírně za tělem. Jedna tlapa cudně překrývá rozkrok nahého hrdiny.

Aktualizace srpen 2023:

Sokl mezi ostříhanými živými ploty je aktuálně prázdný, po soše zbylo na jeho horní ploše jen prázdné kolečko…

Wiki uvádí prapodivný seznam: socha Pana, socha Apolona, socha Persea, socha Herkula, socha krále. Odkud jsou tyhle zavádějící informace je záhadou.

Series Navigation<< Socha Herma v zámecké zahradě v LiběchověSocha Persea v zámecké zahradě v Liběchově >>
Tagy