weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Apolonie na kamenném mostě v Zákupech

V dnešní Mostecké ulici v Zákupech na starém zákupském mostě stojí na jeho západní straně socha svaté Apolonie.

Na dvouobloukovém mostě z roku 1849 jsou kamenné sochy světců, které byly v roce 2012 zrenovovány. Přímo na mostě jsou to sochy svaté Apoleny (také zvané Apolonie) a Barbory. Sochy byly po roce 1945 postupně ničeny, jedna dnes již neexistující shozena do vody. V roce 2013 se opravená socha svaté Apoleny s pozlacenými kleštěmi stala terčem vandala, zloděje kovů, který způsobil škodu za 10 tisíc korun.

Spolu se sochami a křížem je silniční most od roku 1958 zapsán do soupisu celostátně chráněných kulturních památek pod číslem 31746/5-3436.

Pandánem k soše sv. Barbory je pískovcová socha světice a patronky proti bolestem zubů, osazená na okraji parapetní zídky pravé strany mostu na vlastním nevelkém čtvercovém soklu. Na čelní stěně plintu sochy lze zaznamenat nápis: “S. APOLLONIA”. Světice v podživotní velikosti stojí v kontrapostu s volnou pravou nohou. Je oděna do dlouhého spodního šatu v pase přepásaného a splývajícího v dlouhých řasách. Přes ramena má přehozen plášť těsně se přimykající k tělu. Hlava světice na dlouhém krku působí poněkud neorganickým dojmem. Hladká tvář světice je lemována dlouhými vlasy spadajícími na záda. Sv. Apolónie ve své levici drží u pasu zavřenou knihu, v pravé ruce kleště svírající zub. Socha se svým jednoduchým obrysem, mělkými záhyby a nevýraznou typikou přesvědčivě hlásí do období poloviny 19. století.

Series Navigation<< Pamětní deska stavby Masarykova mostu v Mostní ulici v Kralupech nad VltavouPomník Masarykova mostu v Mostní ulici v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy