weby pro nejsevernější čechy

Busta Petra I. Velikého v podloubí Císařských lázní v Teplicích

Na západní straně Císařských lázní v Teplicích v podloubí směrem do přilehlého parku jsou umístěny busty trojice carů. „Služebně nejstarší“ je zcela vlevo Petr I. Veliký.

Tabulka na boku sloupu, na níž busta stojí, uvádí:

Petr I. Veliký / 300 let od návštěvy lázní Teplice / (1712-2012) / Petr I. Veliký bezprostředně / po návštěvě teplických lázní / nechal hledat léčebné prameny / ve své vlasti a založil tak / lázeňskou tradici v Rusku / Autor: V. A. SUROVTSEV / Teplickým lázním daroval A. S. Čižik

V článku Teplického Deníku, který je věnován instalaci této bustě, se uvádí:

20. 9. 2017 – Teplice navštívili v historii tři ruští carové. Dva z nich už tu svoji sochu měli, busta toho třetího, cara Mikuláše I., byla odhalena u vstupu do Císařských lázní v úterý 19. září. Trojice nejslavnějších hostů z Ruska je tak kompletní.

V listopadu před pěti lety, přesně 300 let poté, co navštívil teplické lázně ruský car Petr I. Veliký, byla v podloubí Císařských lázní odhalena jeho bronzová socha. Sochu z dílny Vladimira Surovtseva, který se slavnostního odhalení zúčastnil, tam přivezli z Moskvy.

Car Petr, který do Teplic přijel 1. listopadu 1712 v doprovodu německého filozofa Leibnitze, byl prvním významným ruským hostem, který teplické lázně navštívil. Na jeho počest se na teplickém zámku konal ples, na kterém největšího ruského reformátora přivítal majitel teplického panství kníže Clary. Petr Veliký se ubytoval v Knížecích lázních, které jsou dnes součástí Lázeňského domu Beethoven, zkusil pitnou kúru s teplickou termální vodou z pramene Pravřídlo a rád chodil do termálních koupelí v Nových lázních.

V Teplicích ale dlouho nepobyl. 5. listopadu se dozvěděl o postupu švédských vojsk a narychlo odcestoval do Berlína. Petr Veliký ovšem na Teplice nezapomněl. V nadšení ze zkušenosti v teplických lázních dal po návratu rozkaz, aby byly vyhledány léčivé prameny přímo v domovském Rusku. Na základě návštěvy Teplic tak objevilo Rusko kouzlo lázeňství.

„Pro nás je důležité především to, že car Petr přijel do teplických lázní a že ho následovali do Čech další jeho krajané,“ řekl generální ředitel společnosti Lázně Teplice v Čechách Radek Popovič.

Series Navigation<< Busta královny Judity Durynské v podloubí Císařských lázní v TeplicíchBusta Mikuláše I. v podloubí Císařských lázní v Teplicích >>
Tagy