weby pro nejsevernější čechy

Pomník Emanuela Maxe ve Sloupu v Čechách

U zdi zámeckého parku ve Sloupu v Čechách u novoborské silnice stojí pomník Emanuela Maxe.

Jméno, které asi dnes málokomu co říká. A pomník, který zřejmě nějakou dobu nebyl.

Emanuel Max je zdejší rodák (19. října 1810, Janov u Sloupu v Čechách – 22. února 1901, Praha), česko-německý sochař, především autor monumentálních soch, pomníků a portrétů. Nejvýznamnějším dílem, na němž (spolu)pracoval, je pomník maršála Radeckého, který stával na Malostranském náměstí a dnes je v expozici Lapidária Národního muzea. Dožil se úctyhodných 90 let, jeho talent a píli ocenila rakouská vláda, byl rytířem Řádu Františka Josefa I. (1858) a Řádu železné koruny (1875) a byl povýšen do rytířského stavu s přídomkem von Wachstein.

O něm, otci a bratrovi lze nalézt informací plno. O pomníku však nikde ani čárka.

Spodní část tvoří dva schodové stupně, na bocích protažené v zídky, ukončené zdobnými sloupky (patníky). Na této základně stojí z načervenalého kamene vypracovaný pomník v několika patrech. Spodní část s postranními sloupky a horní římsou se zubořezem nese (prasklou) nápisovou desku:

Pomník byl odhalen 26. června 1904
Autorem portrétního medailonu je pražský sochař
Alois Rieber
Rekonstrukce pomníku proběhla v roce 2008
za spoluúčasti Krajského úřadu v Liberci
a Obecního úřadu ve Sloupu v Čechách

Nad římsou pomník pokračuje ustupující částí, která mezi sloupky nese další tabuli:

sloupský rodák – sochař
Emanuel Max
rytíř z Wachtsteinu
19.10.1810 – 22. 2. 1901

Na nejvyšší  části je medailon s portrétem sochaře, kolem něhož je věnec s mašlí na vrcholu. Na ploše kolem busty jsou římskými čísly letopočty narození a úmrtí.

Autor medailonu Alois Rieber je krom jiného tvůrcem pomníku padlým ve Šluknově.

Na obecních stránkách se mi podařilo jen a pouze najít zmínku ve Zpravodaji z roku 2008, že se podařilo sehnat finance na opravu pomníku. Ovšem jak pomník vypadal před rekonstrukcí, kdo ji provedl, kolik stála a jestli s opravou byla spojena nějaká sláva, o tom jsem nedokázal najít nic.

Series Navigation<< Socha sv. Jana Evangelisty v Nádražní ulici u zámecké zdi v ZákupechPomník T. G. Masaryka a padlých ve světových válkách na břehu Javorky v Ostroměři >>
Tagy