weby pro nejsevernější čechy

Fotorám u Vltavy s výhledem na zámek Nelahozeves

Na trase modré turistické značky podél Vltavy z Kralup nad Vltavou do Veltrus je na břehu přímo proti zámku v Nelahozevsi postaven dřevěný fotorám.

O rámu na Českém rozhlase:

1. 3. 2019 – Také se na výletech rádi fotíte? A dáváte si pak rodinné fotografie do rámečku? V Kralupech nad Vltavou ve Středočeském kraji se rozhodli tento proces trochu zjednodušit. Na místě, kde si na oblíbené turistické cestě lidé nejčastěji pořizují snímek, vytvořili jakýsi „fotokoutek“. Na břeh řeky Vltavy, přímo naproti nelahozeveskému zámku, umístili veliký dřevěný rám. Každý, kdo se do něj postaví, může tak mít krásnou, rovnou už zarámovanou fotku se zámkem v pozadí.

Celý projekt navíc svědčí o přátelských vztazích dvou sousedních měst, které propojuje řeka Vltava – Kralup nad Vltavou a Nelahozevsi. Fotokoutek je asi jeden kilometr od Kralup, na oblíbené turistické trase, která vede krásnou přírodou po pravém břehu Vltavy. Prochází tudy velké množství turistů, v zimě běžkaři a výletníci, v létě a na jaře zase početné skupiny cyklistů. Všichni se ale zastavují v místě, odkud je jedinečný výhled na zámek Nelahozeves.

Bigfram nechalo v roce 2018 vyrobit město Kralupy nad Vltavou. Ostatně je na něm vyrytý jak letopočet, tak i název města. Přitom se tímto velký rámem díváte z nejlepšího možného úhlu na zámek Nelahozeves. Při pohledu přes rám totiž daleko lépe vynikne. Je ohraničený a má konkrétnější podobu. Když se rám na místo zasazoval, připravily se takové rozměry, aby byl zámek v ideálním úhlu a při focení ho měl každý přímo za zády. Takže teď už stačí pouze „vstoupit“ do rámu a říct pěkně zřetelně „sýr“.

Do fotorámu se s přehledem vejde celá skupina cyklistů nebo velmi početná rodina. Rám má rozměry 4×2 metry a spodní lišta je ve výšce přibližně 50 centimetrů. Je vyrobený z kvalitního dubového dřeva.

A pokud byste se chtěli o fotorámu, Kralupech nad Vltavou či zámku Nelahozeves dozvědět po cestě něco víc, stačí si načíst na vašem chytrém telefonu dobře viditelný QR kód.

V Mělnickém Deníku:

21. 7. 2018: Máte tušení, co je to BIGFRAM? Tento počeštěný výraz je složeninou dvou anglických slovíček big a frame a dá se přeložit jako velký rám. A přesně takový rám byl na začátku prázdnin postaven na pravém břehu řeky Vltavy v Kralupech nad Vltavou.

Lidé se ovšem ptají, jaký význam má usadit takhle velké okno do krajiny. Podle mluvčího kralupské radnice Aleše Levého je odpověď velmi jednoduchá. Účelem je vystředit do ohraničeného prostoru konkrétní přírodní scenérii, v tomto případě památku v podobě nelahozeveského zámku, a mít možnost se s ním vyfotit ve zcela jedinečné pozici.

„Rám byl v průběhu dubna ve spolupráci s Kamilem Haincem, vedoucím odboru kanceláře městského úřadu, naměřen a prostřednictvím provizorních latí s ním bylo manipulováno tak, abychom získali ideální výhled na zámek,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic a správy majetku.

„Rám je vyroben z dubového dřeva. Základním požadavkem bylo, aby byl dokonale pevný. Jinak ve hře byla v době výběru vhodné destinace ještě další místa, ale nakonec jsme se přece jen rozhodli pro variantu se zámkem Nelahozeves,“ dodává Marcela Horčičková.

Město Kralupy je pravděpodobně prvním českým městem, ve kterém je bigfram umístěn. Podobná velká okna jsou zatím ve větší míře k vidění ve Francii, Itálii či Austrálii a je veskrze pozitivní, že právě středočeské město si tímto připsalo jedinečný primát.

Series Navigation<< Socha sv. Damiána na Klášterním mostě v ZákupechBývalá kašna v parku na Náměstí Jaroslava Seiferta v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy