weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Ivana Olbrachta a Antala Staška v Bítouchovské ulici v Semilech

Ve svahu nad Bítouchovskou ulicí v Semilech, nedaleko křižovatky s Petřinovou, stojí sousoší Ivana Olbrachta a Antala Staška.

Bronzové sousoší z roku 1960 představuje spisovatele Antala Staška a jeho syna, spisovatele Ivana Olbrachta. Statue je kulturní památkou:

Dílo pochází z roku 1960, jeho autorem byl Josef Malejovský.

Sousoší je situováno severně nedaleko náměstí ve svažitém terénu v Bítouchovské ulici, při vstupu do Palackého sadů. Materiálem soklu je žula, plastika bronzová.

Postavy jsou znázorněny v nadživotní velikosti. Na oválné žulové základně složené z jednotlivých segmentů je postaven oválný žulový sokl, v dolní části s úzkým ustupujícím pravoúhlým odstupněním. Čelně na soklu je vytesán pozlacený text: IVAN OLBRACHT A ANTAL STAŠEK /6.1. 1882 +30.12. 1952 22.7. 1843 +9.10. 1931/. Základ plastiky tvoří mírně užší ovál kopírující profil soklu. Na pravé zadní straně oválu je drobný text: /LIL ZUKOV PRAHA 1960/. Na levé straně /J. MALEJOVSKÝ 1960/.

Obě postavy jsou znázorněné v rozhovoru sedící na nižší obdélné lavici, umístěné v zadní části oválu. Čelně vlevo Ivan Olbracht, vpravo Antal Stašek. Sedící postava I. Olbrachta je znázorněna jako muž středního věku s pravou nohou přehozenou přes levou, oblečený do obleku s vestou a vázankou a širokými kalhotami, na nohou obuté polobotky. Přes záda má přehozený dlouhý rozepnutý plášť, řasený záhyby draperie, s levým cípem přehozeným přes pravé koleno. Pravá ruka je mírně ohnutá v lokti a spočívá na pravém stehně. Levá ruka je ohnutá v lokti před tělem s ohnutými prsty ve výrazu gestikulace. Kulatá hlava má vysoké čelo a husté vlasy, vzadu je natočena k druhé postavě. Sedící postava A. Staška je pojata jako starší muž s mírně roztaženýma nohama. Je oblečen do obleku s vázankou, na nohou polobotky. Přes ramena má dlouhý rozepnutý plášť s volně visícími rukávy, cípy přehozeny a spojeny na kolenou. Na klíně je položena otevřená kniha, pravá ruka položena na stránce, levá knihu přidržuje. Vousatá hlava je s pohublými rysy a hustými kadeřemi vlasů mírně skloněna a natočena k druhé postavě.

Původní evidenční list památky doplňuje:

Úprava okolí podle návrhu arch. Oldřicha Udatného, odhalení proběhlo 29. 8. 1960.

Series Navigation<< Tyršova skála (Sokol) s reliéfem Dr. M. TyršePamětní deska Josefa Mašťálka na Základní škole Dr. Miroslava Tyrše v České Lípě >>
Tagy