weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Nejsvětější Trojice u vstupu do skanzenu Stará Ves v Chomutově

Vně areálu Zooparku Chomutov u vstupu do skanzenu Stará Ves stojí sousoší Nejsvětější Trojice.

Sousoší je kulturní památkou, záznam v Památkovém katalogu je však velmi stručný:

Barokní pískovcová socha Nejsvětější Trojice pochází z roku 1735. Je postavena na dvojitě odstupňovaném soklu a zobrazuje v oblacích sedícího Boha Otce a Syna mezi kterými je holubice Ducha svatého. Z poza postav vystupuje pylon.

Naštěstí je o sousoší podrobně psáno v knize Sochy Chomutova Jaroslava Pachnera (vydalo statutární město Chomutov 2013):

Monumentální Trojiční sloup od staré silnice na Březenec je dnes přesunut ke statku ve východní části Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Podle starých zápisů byl sloup postaven v roce 1733. Původně stál přímo u staré cesty na Březenec. Trasa komunikace, mířící do Krušných hor, byla doprovázena celou řadou hodnotných soch i drobnějších křížů. Po výstavbě komunikace I/13, která okolo sloupu procházela v zářezu, byl sloup zapomenut na okraji dubiny u oplocení lesoparku. Při záchraně  narušených soch byl sloup přesunut ke statku přímo před vstupní bránu, kde mu dělají společnost další zachráněné sochy.Pískovcové prvky byly nově sesazeny a kámen zpevněn a konzervován. 

Zbytek si přečtěte v knize…

V textu je sice sousoší označeno jako sloup, v knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji však nefiguruje.

Series Navigation<< Socha sv. Františka z Assisi v ulici Svatopluka Čecha ve ŠluknověSocha sv. Jana Nepomuckého u vstupu do skanzenu Stará Ves v Chomutově >>
Tagy