weby pro nejsevernější čechy

Pomník Tomáše Garrigua Masaryka u Severočeského muzea v Masarykově ulici v Liberci

Na travnatém prostranství na boku budovy Severočeského muzea v Masarykově ulici v Liberci stojí pomník Tomáše Garrigua Masaryka.

Na štíhlém vysokém kamenném kvádru jsou na čelní straně písmena TGM a na jeho vrchu je busta v životní velikosti.

Pomník stojí u Severočeského muzea od roku 2008. Bustu odlili odborníci v turnovské střední uměleckoprůmyslové škole. Aby se Masarykova hlava dívala na lidi seshora, vypíná se na 1,6 metru vysokém pískovcovém podstavci.

Najít smysluplnou informaci o pomníku není úplně jednoduché, ale s trochou trpělivosti zde v Deníku ->

29. 10. 2008

Úterní oslavy státního svátku vyvrcholily v Liberci v odpoledních hodinách, kdy byl v parku u Severočeského muzea slavnostně odhalen památník historicky prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Kopie plastiky busty, jejímž originálním autorem je Josef Pekárek, vznikla na půdě turnovské střední uměleckoprůmyslové školy a vyšší odborné školy. Pomník odhalili primátor města Liberec Jiří Kittner, předseda senátu Přemysl Sobotka a profesor Jan Anděl.

A pak už jen zmínka v bakalářské práci REALIZOVANÉ POMNÍKY V LIBERCI DO ROKU 1945 Jitky Ressnerové:

Co se týče pomníků významný osobností, tak v parku před Severočeským muzeem se nachází jedna jediná malá busta Tomáše Garrigua Masaryka. To je vše. Můžeme tedy pouze doufat, že v budoucnu se tato situace změní.

Series Navigation<< Socha Sedící čert před Oblastní galerií v Masarykově ulici v LiberciSocha Mateřství v Tyršových sadech v Pardubicích >>
Tagy