weby pro nejsevernější čechy

Socha Hraniční v Dolní Poustevně

Nedaleko sochy Piety na začátku ulice Hraniční stojí u plechového plotu jedna ze dřevěných skulptur, vytvořených v rámci mezinárodního studentského dřevařského sympozia.

Podle tabulky, která je přímo na plastice umístěna, jde o výstup 3. ročníku mezinárodního studentského dřevařského sympozia, které se konalo v září 2007, a autorem je Nikolas ŠNYTA z AVE ART SSUŠ Ostrava. Název souvisí přímo s místem, kde je umístěna (viz další text).

O sympoziu a jeho výsledcích informovala média:

4. 10. 2007

K Rybníku, Souběžná, U Kostelíka, Medová, Hřbitovní nebo například Nad Parkem. Poznali jste názvy ulic? Pokud ano, stačí se už jen vydat do Dolní Poustevny na Děčínsku a věřte, že už brzy tyto ulice poznáte i bez toho, aniž byste si jejich název museli přečíst na klasických červených cedulkách přidělaných na domech. Ptáte se, jak je to možné? Jednoduše! Názvy vybraných dolnopoustevnských ulic budou už brzy připomínat dřevěné plastiky. Půjde o práce studentů Střední umělecké školy z Ostravy, které vznikly během Mezinárodního dřevařského studentského sympozia, jež do v Dolní Poustevny zavítalo na konci letošních letních prázdnin.

“Pracovala tu patnáctka studentů z České republiky, Slovenska a Polska. Zpracovávali kulatinu o průměru přibližně padesáti centimetrů a o délce dvou metrů, o které se postaralo naše lesní hospodářství,“ uvedl dolnopoustevenský starosta Miroslav Jemelka. Sympozium bylo tématické. Studenti dostali jasné zadání: výtvarně ztvárnit názvy vybraných dolnopoustevenských ulic. „Naše představa je taková, že vytvořená díla se stanou nedílnou součástí ulic našeho města. Jejich smysluplné využití tak bylo velkým motivem pro talentované autory,“ doplnil starosta. O vhodných místech, kde budou dřevěné plastiky umístěny, rozhodne radnice.

Stručná zmínka na městském webu: Geocaching „Dřevařské sympozium“ – Multi-cache vás provede městem přes zajímavé dřevěné sochy. Informace však vede do slepé uličky, protože ani pro tato slova se nedá nic vygooglit.

Series Navigation<< Socha Mladosť a staroba v parku v Dolní PoustevněSocha Piety v Dolní Poustevně >>
Tagy