weby pro nejsevernější čechy

Socha císaře Josefa II. na Studentském náměstí v Kadani

Na revitalizovaném Studentském náměstí (bývalém autobusovém nádraží) v Kadani stojí v parku u Komenského ulice pomník císaře Josefa II.

Dle aktuálního fota na webu Drobných památek je socha „navýšena“ o sokl s informační tabulkou a barevně dozdobena (šerpa, změněná listina v levé ruce). Zde -> něco podrobností:

Socha dosahuje takřka životní velikosti a není originálním uměleckým dílem. Jedná se o typizovaný litinový odlitek, vyráběným ve slévárnách, který měla za Rakousko-Uherska celá řada měst a univerzit. Po pádu monarchie sochy často končily v tavících pecích. Ta kadaňská ale zůstala ušetřena. Do devadesátých let minulého století postávala v koutě za děkanským kostelem, než byla přemístěna do prostoru bývalého autobusového nádraží.

Sochu bylo třeba částečně restaurovat, protože byla trochu poškozená. Věrni původní myšlence, podle níž je náměstí věnováno studentům a navrženo studentem, také návrh na dotvoření sochy Kadaňští zadali studentovi. Výsledek? Citlivý streetart, který oděl klasicky vyhlížející sochu do modré šerpy s nápisem „maturant“. „Na radě jsme vybírali z pěti návrhů (prohlédnout si je můžete ve fotogalerii) a nemohli se shodnout. Každému se líbilo něco jiného,“ informoval starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Oním osloveným byl Daniel Deni Hájek, student na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni. Externě vypracovává zakázky například pro automobilku BMW a jako „vedlejšák“ si střihl i návrh kolorování sochy.

Úprava vyvolala vzrušené diskuse ->.

O historii sochy zde ->

Josef II. stával v Kadani někdy od konce 19. století, ale nejstarší fotka téhle sochy, která je k dispozici, je z roku 1904:

obr.2

Jedná se o litinovou sochu, přibližně v životní velikosti, která původně stála na podstavci s textem, oslavujícím Josefa II. jako ochránce němectví. Není to originální umělecké dílo, ale typizovaný odlitek, který byl v několika velmi podobných verzích vyráběn ve slévárnách v Adamově u Brna.

Nedlouho po vniku republiky ho v roce 1924 z podstavce sundali, podstavec byl zřejmě zničen a císař, který za nic nemohl, skončil postavený na dlažbě v koutě za děkanským kostelem. A tam stál a stál bez ohledu na to, kudy se hnaly dějiny: přežil tam I. republiku i období Sudetengau a vydržel tam stát až někdy do začátku 90.let 20.století.

Series Navigation<< Socha Jana Žižky z Trocnova – Hradec KrálovéSocha Tajemství na Studentském náměstí v Kadani >>
Tagy