weby pro nejsevernější čechy

Pomník Pocta Janu Palachovi v Tyršově ulici v Mělníku

V parkové úpravě před pozůstatkem městských hradeb v Tyršově ulici naproti gymnáziu v Mělníku stojí pomník s názvem Pocta Janu Palachovi.

Web o pamětních místech:

Pomník byl odhalen 19. ledna 2009 u příležitosti 40. výročí smrti Jana Palacha v Jungmannových sadech u mělnického gymnázia. Monumentální sochu znázorňující siluetu hořícího muže vytvořil v roce 1969 maďarský sochař András Beck. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil prezident ČR Václav Klaus, který spolu se státním tajemníkem pro evropské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Francie sochu odhalil. Přítomni byli i další hosté, mj. maďarský velvyslanec, ministr Alexandr Vondra, starosta a další zástupci města, které na pořízení sochy vypsalo veřejnou sbírku.

Jan Palach (1948–1969) se v reakci na politiku kompromisů a kapitulací vedení KSČ po okupaci Československa v srpnu 1968 a na počínající rezignaci společnosti rozhodl k oběti sebeupálením. V letech 1963–1966 studoval na mělnickém gymnáziu (tehdy střední všeobecná vzdělávací škola), které od roku 1990 nese jeho jméno.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
ŽIVOT ZA SVOBODU
UNE VIE POUR LA LIBERTÉ
POCTA JANU PALACHOVI
HOMMAGE A JAN PALACH
*11. 8. 1948 +19. 1. 1969

Česko francouzský projekt
Projet franco-tcheque
19. 1. 2009

Na boku je ještě:

ANDRÁS BECK
PAŘÍŽ 1969

Turistické informační centrum Mělník:

Autorem pomníku je maďarský sochař Anrdás Beck (1911–1985), který žil od roku 1948 v Paříži. Sochu nazvanou „Pocta Janu Palachovi“ vytvořil již na konci šedesátých let. Jedná se o stylizovanou siluetu hořící postavy.

Pomník byl odhalen za velkého zájmu veřejnosti 19. ledna 2009. Slavnosti se zúčastnila také řada politiků a diplomatů, včetně velvyslance Francie Pierra Lévyho, maďarského velvyslance Laszla Szökeho a prezidenta České republiky Václava Klause.

Socha je umístěna na podstavci, kde je nápis v češtině a francouzštině.

Z dalších zdrojů:

Zmenšená kopie Beckovy plastiky byla v září 2007 umístěna v budově Gymnázia Jana Palacha v Praze 1, které ji získalo darem od francouzské Asociace přátel sochaře Andráse Becka (Association Des Amis Du Sculpturer András Beck). Asociace nabídla následně původní sochu českému státu, který ji prostřednictvím českého velvyslance odmítl s tím, že by měla být umístěna ve Francii.

O sochu nakonec projevilo zájem město Mělník, jehož představitelé již delší dobu uvažovali o připomenutí Palachova studia na tamním gymnáziu. Odlití, transport i samotná instalace pomníku se odehrálo v rámci česko-francouzského projektu. Město vypsalo pro tento účel veřejnou sbírku.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně:

Tři a půl metru vysoká bronzová socha na podstavci symbolizuje muže v plamenech. Moderní umělecké dílo jako sádrový odlitek již v r. 1969 vytvořil ve Francii maďarský sochař Andráš Beck. Do bronzu byla vylita francouzským slévačem v r. 2008.

Series Navigation<< Pamětní deska Jana Palacha na budově bývalého gymnázia v Tyršově ulici v MělníkuSocha Daniela Adama z Veleslavína na křižovatce ulic Legionářů a U Tanku v Mělníku >>
Tagy