weby pro nejsevernější čechy

Crashtestdummies Totem a Zázračné dítě/Wunderkind na Masarykově náměstí ve Slaném

Po dobu výstavy Narovnám záda, prorazím strop je v exteriéru města Slaný nainstalováno celkem 17 exponátů 14 autorů. Číslo 1 má na Masarykově náměstí umístěná dvojice plastik Crashtestdummies Totem a Zázračné dítě/Wunderkind.

Venkovní výstava prací studentů a absolventů AVU ve Slaném probíhá od 27. května do 16. října 2022. Málokdy jen tak do přehledu artefaktů, porůznu (snad) natrvalo umístěných po všech koutech republiky, zahrnu dočasnou výstavu – nicméně tyhle kusy jsou natolik výrazné, že činím výjimku (kdo ví, kam pak osud jednotlivá díla zavane).

Město o plastice informuje na FB:

1. Michal Cimala (*1975)
Crashtestdummies Totem ( 2014)
Zázračné dítě/Wunderkind ( 2018)

Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (2000) studoval také v Miláně, Berlíně, Španělsku a San Franciscu. Od roku 2006 působí jako asistent Ateliéru sochařství Akademie výtvarných umění a věnuje se sochařství, šperkařství, hudbě a designu.

Sochy ve Slaném odkazují na části figurín používaných při automobilových crash testech, k nimž autor připojuje estetiku současného digitálního světa, hravost a odkazy na pop kulturu. Sochy jako kdyby vypadly ze sci-fi filmu, jsou však autorovými originálními díly, která svérázně propojují prvky crash testových figurín. Ty jsou důležité pro testování bezpečnosti automobilů, bez nichž se v dnešní době už takřka nedokážeme obejít. Z osvobozených, „oživlých“ dílů zde vyrostlo Zázračné dítě a Totem – předměty nábožné úcty, podobně jako některé automobily pro své majitele.

Series Navigation<< Madonna v podloubí Vlastivědného muzea na Masarykově náměstí ve SlanémZ cyklu tematizace tíhy na Masarykově náměstí ve Slaném >>
Tagy