weby pro nejsevernější čechy

Socha Desátý anděl v parku před městským divadlem v Chomutově

V parku před městským divadlem v Chomutově je umístěna socha Desátý anděl.

O soše se píše v knize Sochy Chomutova Jaroslava Pachnera (vydalo statutární město Chomutov 2013), strany 52 a 53.

Autorem pískovcové sochy Desátý anděl, která stojí uprostřed travnaté plochy před chomutovským divadlem naproti Tanečnici od Vojtěcha Návrata, je sochař Václav Krob (9. dubna 1958). Jeho učitelem byl chomutovský malíř František Žáček. Po roce 1985 byl Václav Krob žákem akademického malíře a sochaře Kamila Sopka. Věnuje se malbě i sochařské tvorbě. Jeho obrazy můžeme vidět v nemocnici v Chomutově  i v Teplicích. Krobovy sochy doplňují nemocnici v Lounech, Teplicích, Liberci i ve slovenské Těrchové.

Pískovcový Desátá anděl vznikl v rámci sochařského sympozia v Chomutově. V parku byl osazen v roce 2006. Socha je umístěna na kruhovém soklu. Zobrazuje torzo postavy vyvažované rozevlátým stylizovaným křídlem.

Sochařská díla ze sympozií jsou umístěna na ulicích, v parku, ale také v atriu magistrátu ve Zborovské ulici. Mnohá díla ze sympozií jsou obměňována rovněž v městské galerii v přízemí staré radnice na náměstí 1. máje.

Chomutovské noviny č. 13 ze 4. července 2006:

Series Navigation<< Socha na sloupu podloubí galerie Špejchar na náměstí 1. máje v ChomutověSocha Chůze proti větru na terasách u obchodního centra Chomutovka v Chomutově >>
Tagy