weby pro nejsevernější čechy

Socha Bájný pták před Sokolovnou v Liběchově

Před Sokolovnou v Rumburské ulici v Liběchova stojí několik soch, které vznikly v roce 2000 během sochařského sympozia ,,Projekt 2020 – rok Václava Levého“. Na trávníku před budovou stojí socha Bájný pták.

Najít něco smysluplného o pár sochách zabralo půl dne… Přes popis Sokolovny, kde je zmínka o venkovní galerií soch jen s vágním popisem “ Plodem sochařského sympozia ke cti V. Levého je šest pískovcových skulptur, např. Anděl (E. Horáčková) nebo Madona s hadem (V. Novotný). Všechny jsou inspirovány životem a dílem V. Levého.

Z připojených fotek se nic moc určit nedá. Stejně tak jako ze zpráv o průběhu sympozia. Fotogalerie Mělnického Deníku se identifikací jednotlivých soch nezabývá. V textu se pouze konstatuje:

Vzniklo šest krásných děl z pískovce. Bájný pták od Lubomíra Čmejly, Anděl Evy Horáčkové, Blanický rytíř je dílem Jitky Kůsové, Adam a Eva je tvorbou Jitky Navrátilové, impozantní Madona s hadem vznikla pod rukama sochaře Vladimíra Novotného a celý tento cyklus uzavírá Busta Václava Levého, která je tvorbou sochaře Bartoloměje Štěrby. Jako jediná není inspirována dílem Václava Levého, ale je vytvořená podle fotografií či kreseb podobizny sochaře a důstojně uzavírá cyklus věnovaný významnému výročí jako připomínka významného a trochu opomíjeného sochaře, jehož dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale díla obdivují lidé v Praze, Vídni i Římě.

V Liběchovickém zpravodaji se mi podařilo nejprve najít informace o sympoziu a Spolku sochaře Václava Levého, a následně náhodou v dalším čísle finální podrobnosti o výsledku sympozia:

Díky tomuto článku je možno identifikovat jednotlivé sochy a jejich autory – Bájný pták byl vytvořen Lubomírem Čmejlou.

Kde jsou další tři zde nepřítomné sochy nemám ponětí.

Series Navigation<< Památník rodu Veithových na hřbitově v LiběchověSocha Madona s hadem před Sokolovnou v Liběchově >>
Tagy