weby pro nejsevernější čechy

Socha Miloslava Stingla v Bílině

Na travnaté ploše v místě křížení ulic Důlní, Mostecká, Břežánská a Fišerova v Bílině stojí dřevěná socha Miloslava Stingla.

Soše se v říjnu 2020 věnovala regionální média:

Miloslava Stingla připomíná v jeho rodné Bílině nová socha. Na památku etnografa, cestovatele a spisovatele ji město usadilo v Břežánské ulici, kde před lety stával jeho rodný dům. Řezbář umělecké dílo vyrobil z jednoho kusu dubového dřeva. Práce mu trvala tři týdny.

Miloslav Stingl se narodil 19. prosince 1930 do rodiny důlního technika v Bílině. Během svého života navštívil 151 zemí všech kontinentů, hlavním předmětem jeho zájmu byly domorodé kultury amerických Indiánů a Eskymáků, australských Aboriginců a také původní obyvatelé Tichomořských ostrovů. O svém putování napsal mnoho knih. Stal se také čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapů. Proto má jeho socha výraznou indiánskou čelenku.

Podle starostky Bíliny patří Stingl ve vztahu k historii města k nejvěhlasnějším osobnostem. „Vyrůstal tu. Při svých vyprávěních na své rodné město vždy velmi rád vzpomínal, s velkou láskou a nostalgií,“ uvedla při slavnostním odhalení sochy Zuzana Schwarz Bařtipánová. U příležitosti 80. narozenin mu bylo v roce 2011 uděleno čestné občanství města Bíliny. V pondělí 11. května 2020 zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let.

Rodnou Bílinu Miloslav Stingl navštívil několikrát. V posledních letech sem zajížděl na besedy, při kterých vyprávěl o svém cestování. Město mu udělilo titul čestného občana. Teď význam bílinské osobnosti ještě více zveličilo pietní místo. Pro sochaře Františka Bednáře z Pardubic byla práce na soše velkou výzvou. „Nabídku na výrobu jsem přijal rád. Od pana Stingla jsem četl několik knih, nebyl mi tedy neznámý. Socha je výtvarně zajímavá kontrastem indiánské čelenky a obleku. Doufám, že se bude obyvatelům města líbit,“ komentoval své dílo umělec.

Slavnostního odhalení byla přítomna i Stinglova manželka a syn, dále jeho přátelé Štěpán Rusňák a Adam Chroust a další příznivci.

Series Navigation<< Socha svatého Antonína Paduánského v parku před Základní školou na Mosteckém Předměstí v BíliněPomník T. G. Masaryka / pomník obětem 1. světové války na Masarykově náměstí v Budyni nad Ohří >>
Tagy