weby pro nejsevernější čechy

Socha Polibek ruky na Komenského náměstí v Třebívlicích

Na Komenského náměstí v Třebívlicích mezi základní školou a obecním úřadem stojí socha Polibek ruky.

Možná mě místní proklejí, možná se to nebude líbit. Ale domnívám se, že po téhle obci by pes neštěknul, kdyby tu bývala nežila Ulrika. Ano, ta Ulrika – von Levetzow. Nedaleko náměstí je zámek a u něho patřičná expozice, na náměstí je pak k vidění socha, na níž se slavný básník pokouší mladičké dívce políbit ručku…

Socha ještě voní novotou, byla odhalena v roce 2021.

Na tabulce na podstavci se lze dočíst:

Johann Wolfgang von Goethe s Ulrikou von Levetzow
Investor: obec Třebívlice
Autor: Dieter von Levetzow, Klarenbeck, SRN
Odlila: umělecká slévárna, HVH spol. s r.o. Horní Kalná
Zhotovitel podstavce: Petr Paťha, stavební obnovy objektů, Malé Žernoseky

Autorem sochy je poslední žijící potomek baronky Dieter von Levetzow.

Ulrika von Levetzow, nevlastní dcera majitele třebívlického panství Františka Klebelsberga, se s německým básníkem potkala jako sedmnáctiletá při pobytu v Mariánských Lázních roku 1821. Goethe, kterému v té době bylo 72 let, se do ní zamiloval. Věkový rozdíl 55 let se snaží zachytit sousoší, na němž je baronka zachycena jako mladá dívenka a Goethe ve starším věku. Ulrika napsala memoáry, kde uvádí, že z její strany to nebyla žádná láska, ale úcta a obdiv k velkému člověku.

Kromě několika letmých polibků na čelo k žádnému tělesnému kontaktu nedošlo. Mladá šlechtična odmítla nabídku k sňatku, ale sama se nikdy nevdala. Goethe bolest z odmítnutí vyjádřil v básni Mariánskolázeňské elegie, roku 1823 opustil Čechy a již se sem nikdy nevrátil. Ulrika odjela za maminkou do Třebívlic v roce 1824. Pro třebívlické panství byla přínosem, věnovala se přírodě, měla zájem o kulturu, umění a pečlivě se starala o své poddané. Zemřela sešlostí věkem roku 1899 ve věku 95 let.

Panství po Ulrice zdědil synovec, který byl karbaníkem, do roka ho prodal městu Most. Tam se tak dostala větší část z pozůstalosti baronky včetně unikátní soupravy granátových šperků.

Zámek se posléze proměnil ve školu. Tam právě v roce 1999 byla první výstava věnovaná baronce. „To bylo na výročí sto let od jejího úmrtí. Hned poté se dohodlo, že vznikne stálá expozice. A najednou zájem o tuto osobnost vzrostl, teď sem jezdí lidé z Čech, ale hlavně také z Německa,“ uvedla pro ČTK kronikářka Třebívlic Venuše Pazderová, která má na starosti expozici v obci věnovanou baronce.

Místní vlastivědné společnosti se podařilo před několika lety vypátrat prasynovce baronky. Dieter von Levetzow Třebívlice navštívil a souhlasil s vytvořením sochy. Na její odhalení se pětadevadesátiletý sochař byl i podívat. Na bronzové sousoší zhruba za 800.000 korun přispěly vedle obce také Ústecký kraj, Česko-německý fond budoucnosti, Euroregion Erzgebirge/Krušnohoří a další.

Všechny zdroje citují červencovou zprávu ČTK, ale konkrétní datum se z ní jaksi vypařilo, takže kdy přesně se socha na svém místě ocitla, nedokážu odhalit.

Series Navigation<< Socha svatého Donáta v SemčiSocha svatého Jana Nepomuckého v Heřmanicích v Podještědí >>
Tagy