weby pro nejsevernější čechy

Pomník císaře Josefa II. na Krakonošově náměstí v Trutnově

Na Krakonošově náměstí v Trutnově stojí pomník císaře Josefa II.

Web Trutnova informuje:

Josef II. Trutnovsko navštívil čtyřikrát. V roce 1766 si obhlédl zdejší krajinu při inspekci, v roce 1771 na Trutnovsko dorazil kvůli katastrofální neúrodě, roku 1778 tu byl v souvislosti s tzv. bramborovou válkou a naposledy v roce 1779, kdy si chtěl prohlédnout místa válečných operací z předešlého roku. V upomínku na návštěvy reformátorsky smýšlejícího panovníka v kraji byl roku 1886 na trutnovském náměstí postaven pomník. Ten ovšem padl v roce 1923 za oběť protiněmeckým náladám a byl odstraněn. Opět navrátil, doufejme, že již napořád, až v roce 2009.

Kopie sochy je odlitá slévárnou v Horní Kalné podle originálu, který je umístěný v trutnovském Muzeu Podkrkonoší.

Z dalších zdrojů:

Socha císaře Josefa II. v nadživotní velikosti vznikla v roce 2009. Jedná se o bronzový odlitek původní sochy, která stála na náměstí v letech 1886-1923. Socha je 2,2 m vysoká. Císař byl v tomto kraji velmi oblíben.

Pokrokový panovník, syn Marie Terezie, který vládl v letech 1780 až 1790, na Trutnovsko zavítal několikrát, poprvé v roce 1766 po prohraných válkách s  Prusy, podruhé po hladomoru v roce 1771 a potřetí po takzvané bramborové válce v  roce 1779.

Socha v nadživotní velikosti zobrazuje stojícího Josefa II. s  listinou v ruce. Stojí na pískovcových základech a mramorovém podstavci, které mají dohromady asi pět metrů. Socha měří 2,2 metru, váží zhruba 300 kilogramů a je odlitkem původní bronzové sochy, která stála na náměstí v letech 1866 až 1923. Současná socha se na své původní místo vrátila v roce 2009.

Symbol habsburské monarchie musel za první republiky do ústraní a nyní je součástí sbírek trutnovského muzea. Vrátit původní sochu na své místo nebylo možné, špatný poměr zinku a cínu způsobil takzvaný bronzový mor a socha se rozpadá. Originál tak zůstává v muzeu.

Císař Josef II., který například zrušil nevolnictví, byl v 19. století hodně oblíbený. Jeho pomníky se objevovaly především v místech s převažující německou většinou obyvatelstva. Jen v severních Čechách vzniklo do roku 1882 pětadvacet jeho pomníků. Po vzniku Československé republiky byly mnohé strženy a za druhé světové války řada z nich přetavena na děla. Mnohé z pomníků však přečkaly v úkrytech a znovu stojí na náměstích. Například od roku 1999 stojí socha Josefa II. v Hostinném na Trutnovsku.

ČTK:

Na Krakonošově náměstí v Trutnově se po několika desítkách let znovu objeví socha císaře Josefa II. Kopie bronzové sochy, jejíž originál na náměstí stál od roku 1866 do roku 1923, bude odhalena 12. září. ČTK to řekl starosta Ivan Adamec.

„Socha bude stát na původním místě. Chceme vzhled náměstí vrátit do původní podoby. V současné době se provádějí stavební práce na podstavci, na kterém bude socha umístěna,“ řekl Adamec. Původní socha je uložena v městském muzeu, na náměstí bude vystavena její kopie, která s  podstavcem dosáhne výšky zhruba sedmi metrů.

Historik a vysokoškolský pedagog Vladimír Wolf uvedl, že Josef II. navštívil Trutnovsko opakovaně, například v době velkého sucha v roce 1771 přijel do Markoušovic. „Josef II. byl velký panovník, který modernizoval monarchii, a to i přes odpor konzervativní šlechty a duchovenstva. Že jeho dílo i myšlenky byly zneužívány šovinisty i nacionalisty 19. století, to je už věc jiná,“ uvedl Wolf.

Na odlití sochy, které vyjde na stovky tisíc korun, získala radnice část peněz z  česko-polského projektu nazvaného Historie nás spojuje, který má lidem z  Trutnova a polského města Kamienna Góra přiblížit dějiny druhé poloviny 19. století. Součástí projektu má být také příprava výstavy o významu Josefa II. pro dějiny, besedy a další aktivity.

ČTK:

12. 09. 2009 – Časy habsburské monarchie bude ode dneška v Trutnově připomínat dvoumetrová socha císaře Josefa II. Na Krakonošovo náměstí se postava panovníka vrátila po 86 letech. Podle starosty Ivana Adamce má náměstí opět důstojnou dominantu.

„Diskuse se vedly už v 90. letech, ale sochu se na náměstí vrátit nepodařilo. Radní byli ze školy ovlivnění Palackého pojetím dějin a Jiráskovou dobou temna, proto se to nejspíš nepovedlo,“ řekl starosta.

Starosta považuje syna Marie Terezie, který vládl v letech 1780 až 1790, za pokrokového panovníka, jenž zaváděl velmi moderní reformy. 

Práce na nové soše trvaly asi čtyři měsíce. Pracovníci slévárny HVH v Horní Kalné za dozoru akademické sochařky Pauliny Skavové nejprve vytvořili lukoprenovou formu, kterou naplnili voskem. Ztuhlý vosk se potom musel dotvarovat a stal se základem nové formy, do které se už nalil bronz.

„Nejvíc práce je pak na bronzovém odlitku. Jednotlivé díly se svařují a spoje se brousí do ztracena. V minulosti se nýtovalo a spoje byly víc vidět. Je nutné práce korigovat, aby si díly dobře sedly,“ řekla ČTK sochařka.

Sochařka Skavova musela s ohledem na špatný stav originálu rekonstruovat odlomený řád Zlatého rouna, který zdobí Josefovu hruď, a chybějící konzoli na sloupku.

„Socha je opravdu krásná a důstojná, je z ní vidět čistá rakouská preciznost. Byla bych ráda, kdyby se dnes dělaly i nové sochy, což je obecný problém, že se jich dělá hrozně málo. Jsem ale ráda za to, že ctíme aspoň historii,“ řekla sochařka.

Series Navigation<< Sousoší Svržení svatého Jana Nepomuckého na Svatojanském náměstí v TrutnověFindlaterův obelisk v Karlových Varech >>
Tagy