weby pro nejsevernější čechy

Plastika Rybí song v parku Opavia v Mostě

V jihovýchodní části parku Opavia v Mostě u ulice Moskevská je umístěna pískovcová plastika Rybí song.

Autorem sochy je Jaroslav Vodička, jak je uvedeno na soklu, na jehož boku je kovová tabulka se stručnou informací. Krom jména autora a názvu sochy obsahuje údaj, že se jedná o výstup ze 4. sochařského sympozia v roce 2012, které se konalo od 16. do 29. července 2012 s podtitulem Mosty mezi kýmkoliv a čímkoliv.

Narozen 29. září 1930 v Kolovratech u Prahy, působí v Meziboří. Základem jeho tvorby je malba a kresba. Malování jej bavilo již od útlého dětství. V 60. letech studoval soukrtomě spolu s mnoha přáteli malování u profesorů Kamila Linharta a Jaroslava Brožka. Od roku 1961 se účastní společných akcí s malířskou skupinou Kontakt. Vlastní výstavy měl nejen v Čechách, ale i v Německu. Sochařství se začal věnovat roku 2002 na sympoziu v Ústí nad Labem. Sympozia v Mostě se účastní již potřetí.

Socha se nazývá Rybí song. Ryba jako symbol křesťanství zde vyjadřuje most mezi přírodou, bohem a lidmi. Lidé si mohou na sedátko, které je součástí sochy, sednout, a vytvoří tak další most – mezi sebou.

Series Navigation<< Obraz Anděla strážce na borovici u Veroničina kříže u Kamenické StráněSocha Satyr u 3. základní školy v ulici U Stadionu v Mostě >>
Tagy