weby pro nejsevernější čechy

Plastika Čas na třídě Budovatelů v Mostě

V travnaté zóně mezi vozovkou třídy Budovatelů a chodníkem v Mostě mezi stromy a lavičkami stojí kamenná plastika Čas.

Podrobnosti o skulptuře se lze dozvědět z tabulky, umístěné na sloupku před ní. Autorkou je Jitka Kůsová – Valevská, s plastika vznikla na sympoziu serpentinitu (Montanregion Krušnohoří – Cesta minerálů) Marienberg, OT Zöblitz 17. – 21. 6. 2013. O umístění stručná zpráva zde ->

22. 6. 2013
Jedna ze soch, která byla v tomto týdnu vytvořena v saském městě Zöblitz během sochařského sympozia, uspořádaného partnerským městem Marienberg, najde své místo na travnatém ostrůvku na třídě Budovatelů u Centralu. Její slavnostní odhalení je připraveno na čtvrtek 27. června ve 14 hodin.

Všechny sochy byly vytvořeny z minerálu serpentinitu. Jedna z nich bude tentýž den v 10 hodin odhalena v Marienbergu.

Autorka není zmiňována v žádné mně známé on-line encyklopedii moderního sochařství, lze však čerpat ze sborníků sochařských sympozií v Mostě, jichž se účastnila:

Narozena 28. 6. 1962 v Chomutově. Vystudovala SPŠ keramickou v Karlových Varech a Lidovou konzervatoř v Ústí nad Labem, obor výtvarné umění.  Žije a tvoří v Útočišti u Klášterce nad Ohří. Věnuje se malování i sochaření. Při své tvorbě upřednostňuje kámen. Od roku 2003 pracuje i se dřevem, jež si získává její stále větší oblibu. V roce 2009 vytvořila sochu Mateřství, umístěnou ve vestibulu před sekretariátem primátora v budově Magistrátu města Mostu. V roce 2010 vytvořila sochu Mysterium, která stojí na místě svého vzniku – u kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Series Navigation<< Plastika Ementál u Třídy Budovatelů u Tří sýrů v MostěPlastika Nemusí pršet, jen když kape na rohu ulic Budovatelů a Jaroslava Průchy v Mostě >>
Tagy