weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana z Boha u kostela Narození svatého Jana Křtitele na náměstí ve Valči

Na jižní straně kostela Narození sv. Jana Křtitele na náměstí ve Valči na terasní zídce stojí trojice soch. Prostřední (vpravo od schodiště z náměstí na terasu bývalého hřbitova) je socha svatého Jana z Boha.

Ono to tedy není úplně jisté… V Památkovém katalogu o sochách ani slovo, na obecním webu taktéž nic. Na výborném (a mém oblíbeném) webu Příroda a památky Karlovarska je totiž zmínka, že „Ke dvojici soch u kostela později byla připojena mladší socha světce se dvěma putti, snad sv. Jana z Boha, někdy označovaná jako sv. Antonína Paduánského„.

Nic víc bohužel k dispozici není. Pro naše kraje netypický světec je dle wiki „Svatý Jan z Boha, vlastním jménem João Cidade (8. března 1495 – 8. března 1550). Portugalský světec a ošetřovatel nemocných působící ve Španělsku. Z družiny jeho následovníků vznikl řád milosrdných bratří, který Jana z Boha považuje za svého zakladatele.

Pokud jsem schopen posoudit, s Valčí tento světec ani řád nemá nic společného.

Mladý světec s nakročenou levou nohou a se svatozáří nad hlavou drží pravačkou na břiše pohár. Po jeho levém boku stojí putti se štítem na levé ruce a vztyčenou pravicí, v níž drží věnec, který od něho přebírá menší putti, sedící na levé ruce světce a hledící na putti pod ním. Atributy neodpovídají.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Křtitele u kostela Narození svatého Jana Křtitele na náměstí ve ValčiSocha svatého Jana Nepomuckého u kostela Narození svatého Jana Křtitele na náměstí ve Valči >>
Tagy