weby pro nejsevernější čechy

Pamětní kámen Schillerova dubu pod Stoličnou horou v Děčíně

Na trase naučné stezky Pod Kvádrberkem, souběžné s červenou turistickou značkou, vedoucí z míst nad děčínskou nemocnicí na Císařský výhled na Stoličné hoře, roste Schillerův dub, u něhož je osazen pamětní kámen.

Z různých zdrojů:

Památný strom roste v dolní části lesa nad děčínskou nemocnicí, Schillerův dub jím byl vyhlášen 22. 5. 2013 rozhodnutím Správy CHKO Labské pískovce. Ochranné pásmo kolem tzv. „ze zákona“ je kruh o poloměru desetinásobku průměru kmene ve výšce 130 cm. Důvodem vyhlášení tohoto dubu letního bylo, že jde o mimořádný strom nadprůměrného vzrůstu, navíc původní druh v místě, kde nehrozí škody ani na stromě, ani případným pádem tohoto stromu. Obvod kmene je podle údajů z roku 2013 347 cm a výška 23 m. Dub je ve výborném zdravotním stavu i přes svůj věk. Ten je znám na rozdíl od jiných stromů naprosto přesně, protože byl zasazen u příležitosti stého výročí smrti německého básníka Fridricha Schillera dne 27. 4. 1905. To připomíná i pomníček u kmene stromu.

Vysazení stromu inicioval zkrášlovací spolek a na místě tehdy nechal postavit pamětní kámen z valkeřického trachytu s nápisem „Schillereiche 1805-1905″.

V roce stého výročí básníkovy smrti vysadili na Schillerovu počest také dub v České Kamenici. Byly po něm pojmenovávány vyhlídky, odpočívadla, studánky a lesíky. Roku 1905 se v německých oblastech říkalo Schillerjahr, v severních Čechách ho dodnes připomínají Schillerovy pomníky na vrcholu Jedlové v Lužických horách a před školou v Rybništi na Děčínsku.

Series Navigation<< Malby Znamení zvěrokruhu v nádražní budově Chomutov-městoBusta Josefa Löschnera na Jindřichově dvoře v Kyselce >>
Tagy