weby pro nejsevernější čechy

Socha Sedící čert před Oblastní galerií v Masarykově ulici v Liberci

Na ploše před Oblastní galerií v Masarykově ulici v Liberci vlevo od vstupního schodiště je umístěna socha Sedící čert.

Sedící postava s malými růžky na hlavě si objímá kolena a přivřenými víčky zírá na tramvajovou trať.

Poskládáno z různých zdrojů:

Sedící čert, autor Jaroslav Róna, bronz, 2011. Před Oblastní galerii v Liberci byla socha umístěna v roce 2016. V březnu roku 2019 byla socha dočasně přemístěna.

Bronzový čertík, který sedí před galerií, je půltunovým cvalíkem. S trochou nadsázky se proto dá říct, že je zároveň bráchou Malého Marťana (od stejného autora), který pro změnu hlídá kosmickou loď na Ještědu. V Liberci zkrátka čert nikdy nespí.

Český rozhlas sever podrobně:

31. říjen 2016 – Liberecká oblastní galerie nakupuje nová umělecká díla. Utratit za ně plánuje více než 4 miliony korun. Pro galerii jde o naprosto neobvyklé nákupy. Umožnila jí je neočekávaná třímilionová dotace od Libereckého kraje. Nákupní komise složená z odborníků už vybrala 44 uměleckých děl, která rozšíří její sbírky.

Největší z děl, které galerie kupuje, je bronzová plastika sedícího čerta od Jaroslava Róny. Černá socha vévodí vstupu do liberecké galerie už nyní, mohutný několik set tun vážící čert je často v obležení návštěvníků, kteří se s ním rádi fotografují.

„Mám opravdu radost, že se nám nákupy daří. Ta socha od Jaroslava Róny, to je zásadní věc. Taková perla! Socha tu byla nainstalována kvůli výstavě, která tady probíhala na jaře letošního roku,“ říká Markéta Kroupová, kurátorka sbírky grafiky a kresby a doplňuje: „Tolik to tam soše sluší, že jsme se rozhodli ji tam nechat a taky ji zakoupit.“

Socha nějakou dobu seděla v Karlových Varech, odkud byla veřejností vypuzena. Kam a proč byla přemístěna od galerie v roce 2019 jsem nevypátral.

Series Navigation<< Plastika Brána snů u minigolfu v areálu Golf Clubu v Masarykově ulici v LiberciPomník Tomáše Garrigua Masaryka u Severočeského muzea v Masarykově ulici v Liberci >>
Tagy