weby pro nejsevernější čechy

Zámkové srdce lásky, štěstí a míru v Novém Boru

Nedaleko náměstí Míru v Novém Boru, u ulice Dvořákova, vedoucí z kruhového objezdu kolem Smetanových sadů, stojí Zámkové srdce lásky, štěstí a míru.

Od nedaleké sochy svatého Jana Nepomuckého odděleno empírovou branou z roku 1805, která patří sklářskému domu čp. 57.

O nezvyklém artefaktu se dají na netu najít porůznu roztroušené informace:

Obří kovové srdce bylo nainstalováno v parčíku na Tržním náměstí, aby na něj mohli lidé zavěšovat visací zámky, které symbolizují lásku. Na srdce se vejde přes 400 zámečků. Žlutá kruhová skla symbolizují slunce. Autorem díla je Pavel Danys. Na výrobě prvního Zámkového srdce se podíleli novoborští skláři i zámečníci, pomoc nabídli i další příznivci. Na tvorbě bezmála dvoumetrového artefaktu se podílelo 11 lidí, všichni bez nároku na honorář. Největší díl práce odvedl zámečník Milan Cerkman, který ručně vytvaroval celou konstrukci.

Slavnostní předání Zámkového srdce veřejnosti proběhlo na státní svátek 28.10.2016. Umístěno bylo v sousedství galerie Egermann na náměstí Míru.

Základem je konstrukce z pásovinové pozinkované oceli ve tvaru srdce, na kterou je bodově přivařena mřížka výplně. Do ní je možné zamykat zámky a je zde rovněž 17 skleněných fragmentů připevněných drátem. Ústředním motivem je, jak jinak, masivní skleněné srdce. To je jaksi dětsky nedbale vybarvené rudými čarami. Srdce váží zhruba devět kilogramů a jeho tloušťka je 3,5 centimetru. Je ze dvou druhů skla, křišťálu a červeného skla. Vytváří to dojem, že je částečně živ. Kolem srdce jsou dvě andělská křídla. Součástí artefaktu je také 14 žlutých kruhových skel, symbolizujících slunce.

Series Navigation<< Pomník Bedřicha Smetany ve Smetanových sadech v Novém BoruPlastika Spirála na kruhovém objezdu u Tyršova náměstí v Novém Boru >>
Tagy