weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Přátelé stromoví – Hořice

Na sloupech schodiště, které vede z křižovatky ulic Žižkova, Daliborka a Gothardská do parčíku před ZŠ a MŠ Na Daliborce v Hořicích, stojí pískovcové sochy, souhrnně nazývané Přátelé stromoví (vpravo chlapec, vlevo dívka).

Dokonalá ukázka toho, co všechno je možno dokázat s pískovcem. Zdá se až neskutečné, jaké detaily jsou v korunách stromků, u kterých dětské sochy stojí.

Sochy z roku 1905 od sochaře Václava Suchomela jsou kulturní památkou, takže info o nich lze nalézt v Památkovém katalogu:

Na dvou koncových hranolovitých pilířcích sloupkové balustrády terasy při schodišti (vstupu do areálu školy) se čtvercovým půdorysem jsou umístěny sochy na nízkých kulatých podstavcích.

Socha vlevo: socha děvčete oděné v šaty, která se přidržuje levou rukou stromku, který má ve výši její hlavy korunu, pravou rukou děvče obírá lístky z koruny stromku.

Socha vpravo: socha chlapce, oděného v kalhoty pod kolena, a v košili, který přivazuje stromek k opoře, u nohou je položena kropice na vodu.

Původní evidenční list památky uvádí, že „sochy jsou u vstupu do Smetanových sadů, založených roku 1900 výborem hudebního spolku Dalibor v Hořicích„.

Restaurátorské práce provedl v roce 1992 Jaroslav Kerel, to hlavní ale přišlo v roce 2013, kdy proběhla obnova sousoší. Ve výběrovém řízení zvítězil akademický sochař Jan Vích z Libčic nad Vltavou, nicméně v referencích na svém webu tuto práci uvedenu nemá. Žádné podrobnosti se mi najít nepodařilo.

Series Navigation<< Socha svatého Václava na vrchu svatého Gotharda – HořiceReliéf Panny Marie s Ježíškem u kostela Narození Panny Marie v Hořicích >>
Tagy