weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého v Lipové

V Lipové na křižovatce nedaleko místního infocentra ve vzorovém podstávkovém domě stojí socha svatého Jana Nepomuckého.

Jedná se o kulturní památku, záznam v Památkovém katalogu je však hodně stručný:

Pískovcová plastika světce v tradičním oděvu v podživotní velikosti pochází z 1. poloviny 18. století. Je umístěna uprostřed kamenné mostní zídky na hranolovém soklu s bočními nástavci, nápisovým polem na čelní stěně s nezřetelným německým nápisem.

Hádal bych, že je-li řeč o mostní zídce, pak socha není na původním místě, protože v trávníku se žádný most nenachází (Liščí potok podtéká obě silnice o nějaké ty metry dál). Nebo to tu kdysi vypadalo zcela jinak? Zde -> je zmínka o tom, že socha byla „přestěhována do parku, nyní v centru„.

Původní evidenční list památky z roku 1967 je o málo sdílnější:

Uprostřed kamenné mostní zídky na hranolovém soklu s bočními nástavci, nápisovým polem na čelní stěně a nezřetelným německým nápisem, vztyčena socha sv. Jana Nepomuckého v podživotní velikosti v tradičním oděvu. V pravé ruce na prsou mučednická palma, v levé drží biret. Mostní zídka na obou koncích ukončena pliířky s piniovými šiškami ve vrcholu. Provedeno v pískovci.

Tentokrát nepomůže ani kniha Zjánštěná item zjančená léta na Děčínsku Nataši Brejchové-Steinové (Okresní muzeum Děčín 2001). Na stranách 66 a 67 je smutný povzdech, že socha na můstku(?) v centru obce je bez jakýchkoli dohledatelných archivních záznamů. Není znám ani donátor, ani autor. Vylučuje vzhledem k provedení Johana Georga Riedela z Chabařovic, který tu pracoval na Salm-Reiferscheidtském zámku i Christiana Riedela z Velkého Šenova, autora nedalekého sv. Josefa. Snad pro podobnost s dřevěnou sochou v markvartickém kostele by mohl být autorem sochař a řezbář Wenzel Füger ze zmíněných Markvartic.

Podle obecního webu prošel sv. Jan spolu s řadou dalších zdejších drobných sakrálních památek restaurováním. Na kartuši na soklu pod světcem je tak ke čtení černou barvou provedený nápis „Hl. Johannes / von Nepomuk / bitte für uns !“ Těžko říct, zda podle nějakých dobových materiálů, nebo jen tak. Po popisované mučednické palmě v pravé ruce však ani stopa…

Aktualizace 2024:

Náhodou při hledání zcela jiných objektů se mi podařilo zde -> objevit zmínku a foto:

Na opačné straně mostu proti železnému kříži s Kristem, v místech dnešního kovového zábradlí, bývala zídka se sochou sv. Jana Nepomuckého, jak je vidět na historickém snímku (deutschboehmen.de)

Series Navigation<< Socha Panny Marie Immaculaty u kostela sv. Petra a Pavla ve VarnsdorfuSocha svatého Josefa v Lipové >>
Tagy