weby pro nejsevernější čechy

Úzkorozchodná lokomotiva před kavárnou Káva s párou v Litoměřicích

Prostor kolem bývalého nádraží, nynější kavárny Káva s párou v Litoměřicích, doplňuje několik tematických exponátů – jedním z nich je parní lokomotiva.

První pravidelný vlak přijel do Litoměřic v roce 1874, ale svému účelu sloužilo nádraží jenom do roku 1957. Následně pak bylo využíváno pro kanceláře nebo byty. Bývalé nádraží koupil soukromý majitel, nechal ho kompletně zrekonstruovat a otevřel 3. července 2014 kavárnu s industriální atmosférou, jejíž dobovou kulisu vytváří i nedaleko stojící, přes sto let stará parní lokomotiva.

Kavárníci o sobě píší:

Vnitřní i vnější prostory jsme ladili do atmosféry první republiky, kdy nyní již zrušenou železniční zastávkou Litoměřice město, jezdily pouze parní vlaky. Jednu malou parní lokomotivu (Krauss München) vyrobenou v roce 1897, jsme 21. 5. 2014 před budovu umístili.

Po ukončení služby v cukrovaru stála lokomotiva nějaký čas v Mladé Boleslavi, odkud se přestěhovala právě do Litoměřic.

Na ceduli na lokomotivě se lze dočíst:

Lokomotiva / Krauss München / No. 3625, 200.001 / typ Bn2t rozchod 1435 mm / vyrobena 1879 / pro cukrovar Dolní Cetno / vyřazena z provozu 1973

Series Navigation<< Lokomotiva Adolf před Technickým muzeem LiberecPlastika Dva v parku u Labské ulice v Litoměřicích >>
Tagy