weby pro nejsevernější čechy

Socha Dech anděla na terasách mezi náměstím a zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří

Na terase v místě průchodu u náměstí Dr. Eduarda Beneše do zámeckého parku v Klášterci nad Ohří stojí socha Dech anděla.
Autorkou pískovcové sochy je místní výtvarnice Jitka Kůsová – Valevská.

V roce 2016 se plastika stala předlohou pro ocenění významných městských osobností, více zde ->

Ve výroční zprávě města za rok 2017 je zmínka „Socha Dech Anděla, která zdobí průchod z náměstí do zámeckého parku, byla ošetřena a vyčištěna autorkou sochy, paní Jitkou Kůsovou.“

O soše autorka hovoří v obsáhlém rozhovoru pro Deník z roku 2019:

Můj první velký boj byla socha pro Klášterec, kdy jsem dělala Dech anděla. Bylo to v době, kdy jsem nebyla známá, ale věděla jsem, že jsem schopná tu práci udělat. Tenkrát se dělala obnova kláštereckého náměstí a měly tam přijít sochy. Napsala jsem na město, že bych se chtěla účastnit výběrového řízení, známý místní umělec mi ale přes noviny vzkázal, ať si neumětelé nemyslí, že budou dělat sochy v nějaké soutěži, když on je tu nejlepší. Byla jsem v těžké situaci, jako nechtěná.

Nakonec jsem tu práci dostala, i když jsem si na sochu zčásti musela sehnat peníze. Chodila jsem „žebrat“ po firmách, což mi nebylo příjemné. Samotná práce v kameni na soše trvala více než tři měsíce, byla to dřina, ale já to miluju. Dnes stojí v uličce, má krásné intimní zákoutí a i po letech jsem s ní spokojená. Když chtělo město po letech vytvořit cenu pro význačné osobnosti, opět si vybralo toto zpodobnění, jako symbol města. Nakonec jsem ho udělala ve velikosti pro výrobu porcelánového biskvitu (neglazovaný porcelán).

Ani tady, ani v dalším rozhovoru však nefiguruje žádný časový údaj, upřesňující vznik sochy. V cizojazyčných zdrojích je uváděn rok 2007, což nakonec potvrzuje publikace věnovaná Krušnohorskému sochařskému sympoziu 2016:

Series Navigation<< Pomník císaře Josefa II. v Hejnické ulici v RaspenavěPomník Nikose Kazantzakise v centru Božího Daru >>
Tagy