weby pro nejsevernější čechy

Socha Piety u kostela sv. Bartoloměje a Nanebevzetí Panny Marie v Doksech

Na trávníku u kostela sv. Bartoloměje a Nanebevzetí Panny Marie v Doksech za zamčenými vrátky drátěného plotu stojí socha Piety.

Mapy.cz v daném místě zcela mimo mísu evidují kříž. Ve skutečnosti tu stojí hranol ozdobený reliéfy, nesoucí na svém vrcholu Pannu Marii s Kristem v náručí. Sokl bohužel není dostatečně vysoký na to, aby byla socha označena za sloup a zařazena do mé oblíbené encyklopedie. A bohužel není ani kulturní památkou, je pouze součástí areálu kostela. Čímž se jaksi vyčerpaly možnosti, jak o této soše cokoli zjistit. Bohužel se nedá ani dostat do její blízkosti, protože vrátka v plotu jsem zamčená a vypadají, že velmi dlouho je nikdo neodemykal…

Zbývá tedy jen vlastní pohled a odhad – úplně dole jednoduchý nízký sokl, zakončený několikanásobně se zužující lištou. Na soklu kvádr zhruba trojnásobné výše s reliéfy, ve vrchní části z boků projmutý, nesoucí rozšiřující se římsu. Na čelní straně podstavce reliéf Nejsvětější Trojice (Otec a Syn sedí zřejmě na zeměkouli, v trojúhelníku nad jejich hlavami se vznáší Duch – holubice). Rozevláté pláště vytvářejí dojem andělských křídel. Na pravý bok není bohužel příliš vidět. Světec má pod levou paží u boku cosi kulatého a v pravé ruce na prsou a přes rameno cosi jako svazek prutů. Na levé straně podstavce svatý s biskupskou čepicí, ve zdvižené pravici kříž a pod levou rukou u nohou zřejmě poražený ďábel. Nejsem odborník, tipovat raději nebudu. Zadní strana zřejmě hladká, těžko hádat, zda na ní byl (či je) nějaký nápis.

Vrcholová socha Piety – sedící Panna Maria (se zavřenýma očima) levou rukou na klíně přidržuje Krista, pravou rukou přidržuje jeho hlavu. Obě sochy mají netypickou svatozář – na tyčce z hlavy malé kolečko, z jehož obvodu se zdvíhá několik „vidliček“ – paprsků, prokládaných jednoduchým „bodcem“.

Víc o soše opravdu říct nedokážu. Možná místní ví víc, možná je tu nějaký znalý písmák, třeba je něco v nějaké regionální knize – bohužel, v Infocentru na zámku toho na výběr moc není, z čeho by byla možnost studovat.

Series Navigation<< Socha Karla Havlíčka Borovského (Vysoké nad Jizerou)Socha sv. Jana Nepomuckého u kostela Nalezení sv. Kříže v Dubé >>
Tagy