weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Jana Nepomuckého v Hálkově ulici v Lomnici nad Popelkou

Na spojnici Husova a Karlovského náměstí v Lomnici nad Popelkou, tvořenou Hálkovou ulicí, je malý parčík, v němž je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého.

A tímto konstatováním bohužel musím skončit. Mapy.cz sice existenci sochy zachycují, ale to je vše. Nic na městském webu, nic v Památkovém katalogu, Google ukazuje jen a pouze jinou sochu sv. Jana na opačné straně mezi kostelem a hřbitovem. Přitom jde o sochu v bezvadném stavu a úprava okolí dozajista něco stála.

Oslovil jsem s prosbou o poskytnutí informací místní muzeum, bohužel bez reakce.

Aktualizace listopad 2020:

Po čase jsem zkusil získat informace jinou cestou, tentokrát mnohem úspěšněji. Odpověď z města, podepsaná přímo starostou, dorazila elektronicky takřka obratem.

Jedná se o sochu patrně z roku 1739. Socha původně stála na křižovatce v ulici Třebízského. Důvod přesunu byla koupě obecního pozemku soukromou osobou, která na něm sochu nechtěla. Přesun se uskutečnil patrně v roce 1998. Socha byla umístěna u kostela sv. Mikuláše (ulice Palackého). Zde stála socha poměrně dlouho. Bohužel zde ale docházelo k sesuvům sněhu ze střechy kostela tak nešťastně, že byla socha soustavně ničena. Byla proto přesunuta na své nynější místo. Stalo se tak vzápětí, co byly odtud přesunuty prefabrikované garáže a místo bylo upraveno. Socha ještě před přesunem prošla restaurováním. Umístění sochy na toto místo se událo v roce 2016. Oba přesuny se děly v režii města.

S pozdravem
Mgr. Josef Šimek
starosta
Město Lomnice nad Popelkou

Series Navigation<< Socha Panny Marie Karlovské na Karlovském náměstí v Lomnici nad PopelkouSocha korunování Panny Marie (Nejsvětější Trojice) ve Stružinci >>
Tagy