weby pro nejsevernější čechy

Socha sedícího muže u starého židovského hřbitova v Roudnici nad Labem

U cesty ke vstupu na starý židovský hřbitov v Roudnici nad Labem ve Farského ulici je napůl v křoví skryta socha sedícího muže.

Nerad se opakuji, nerad prezentuji totální neúspěch, ale opět nelze jinak:

Všechny prameny o výše zmíněném židovském hřbitově uvádějí, že byl v 90. letech 20. století v těchto místech zbudován nový vstup. Zřejmě při této příležitosti došlo k úpravě celého malého náměstí, ale nedokážu o tom najít nikde ani slovo. Jako kdyby snad ani neexistovalo.

Socha (dle mého) v nadživotní velikosti sedí kousek pod křížením Farského a Jiráskovy ulice, je z pískovce a představuje staršího vousatého muže, sedícího zahaleného v plášti či houni na kvádrovém soklu. Protože nejsem schopen o tomto prostoru opravdu nikde nic najít, neumím říct, zda má socha nějakou souvislost s blízkým hřbitovem, zda má jít o Žida, nebo koho socha vlastně představuje…

Pokusil jsem se zjistit o artefaktech na tomto místě nějaké podrobnosti prostřednictvím městského informačního střediska či Podřipského muzea. Moc jsem neuspěl: „My jako městská organizace žádné informace o objektech v soukromém vlastnictví (umístěny cca 2002) bohužel nemáme. Zkuste si zjistit majitele daného pozemku a oslovit ho.“ Už jen kvůli tomu, že z on-line katastru nakonec přece jen dříve veřejně přístupný údaj o vlastníkovi zmizel, na to kašlu. Trhat žíly si nehodlám, nerozeznám soukromý pozemek od veřejného prostoru.

Series Navigation<< Socha svaté Barbory u kostela svatého Václava v LovosicíchSocha svatého Vavřince u kostela svatého Václava v Lovosicích >>
Tagy